Gorica Popović: Izgubio se građanski duh Beograda

R. RADOSAVLJEVIĆ

29. 09. 2018. u 16:28

Glumica o filmu "Nacionalna klasa" i prohujalom vremenu. Najaktivniji su nakaradnost i prostačenje

Горица Поповић: Изгубио се грађански дух Београда

Gorica Popović i Dragan Nikolić u filmu „Nacionalna klasa“ Foto IMDB

KULTNI film "Nacionalna klasa" scenariste i reditelja Gorana Markovića, koji sa velikom popularnošću živi među mnogim generacijama gledalaca već četiri decenije posle snimanja, večeras će imati premijernu projekciju u Jugoslovenskoj kinoteci u novoj, digitalno restaurisanoj verziji.

Pročitajte još: Flojd i Gaga još žive

Romantična priča o Branimiru Mitroviću Flojdu, mladiću iz beogradskog predgrađa, automobilskom asu koji se "fićom" takmiči u nacionalnoj klasi, postala je antologijska i po glumačkoj ekipi - Draganu Gagi Nikoliću u naslovnoj ulozi, Bori Todoroviću, Bogdanu Dikliću, Aleksandru Berčeku, Radetu Markoviću, Danilu Bati Stojkoviću, Oliveri Marković, Raheli Ferari... Flojdovu devojku, Vukosavu Lazarević Šilju, igrala je Gorica Popović, koja je za ovu ulogu nagrađena Zlatnom arenom u Puli.

- Srećna sam što sam bila deo ovog filma. Mi koji smo ga radili ni izdaleka nismo pretpostavljali da će postati tako popularan i voljen - kaže, za "Novosti", Gorica Popović. - Divna sećanja me vežu za snimanje "Nacionalne klase", bilo je to vreme druženja, kada su se naši praški đaci, Goran Marković, Srđan Karanović, Goran Paskaljević, Rajko Grlić, Lordan Zafranović, vratili u zemlju, i počeli da snimaju nove, sveže filmove.

* Kako danas vidite Šilju, Flojdovu devojku?

- Pamtim je, pre svega, po Gagi Nikoliću. Ne mogu da zamislim da više nije sa nama, mnogo mi nedostaje, a "Nacionalna klasa" je zahvaljujući njemu postala to što je danas. Sam lik Vukosave Lazarević Šilje nije bio baš mnogo popularan. Ona je bila devojka iz višeg staleža, i nekako nije mogla da razume momka kao što je Flojd. Ali, imala sam divne kostime u filmu, i pamtiću ga i po tom "haj" oblačenju.

Foto V. Danilov

* Gde je danas taj dobri, građanski duh Beograda vaše mladosti?

- Svi smo se povukli u neke naše male oazice. Družimo se i dalje, jer kad imaš svoje pozorište i neke lepe filmske događaje i projekte, kao što je i digitalna restauracija kultnih filmova, onda je to velika sreća. Oaza u kojoj možeš da budeš sa normalnim ljudima, koji razmišljaju na čestit način. Generalno, onog dobrog, građanskog duha Beograda koji svi pamtimo, više nema. Postoji duh splavova koji "kulja" čak do Zvezdare, gde živim, bubnja koji nas cele noći udara u "mozak", nakaradni duh rijaliti programa koji uprostačuje ovaj narod. Nema, nažalost, ni onog buntovničkog Beograda koji je uvek umeo da pokaže svoju građansku i moralnu svest.

* Kako to objašnjavate?

- Iscrpeli smo se, splasnuli smo, nije se desilo ono za šta smo se borili, da tako kažem, a mi glumci smo nekako uvek bili u prvim redovima. Meni lično više ne pada na pamet da se za bilo šta angažujem, osim u nekoj građanskoj situaciji, kad dođe "stani-pani". Ali, dajem veliku podršku ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću, jer je pokazao pravu reakciju na užas koji se emituje na nekim televizijama sa nacionalnim frekvencijama. Žao mi je što verovatno više neće biti ministar. Gledam njegove postove na "Fejsbuku", vidi se da je rešio da ode sa funkcije, ali čestito - postavio je jedan Šekspirov sonet, i divnu pesmu Čarlsa Bukovskog, kojima je sve rekao.

MUZIČKI HITOVI

FILM iz kojeg je do danas ostala da živi i muzika (hitovi iz "Nacionalne klase" 1979. bili su objavljeni i kao LP ploča sa devet pesama, komponovao ih je Zoran Simjanović, tekst je napisala Marina Tucaković, a pevali su Dado Topić, Oliver Dragojević, "Laboratorija zvuka", Oliver Mandić i Zumreta Midžić Zuzi), premijernu projekciju u digitalnoj verziji za publiku imaće u nedelju, u Jugoslovenskoj kinoteci.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Voja Ilic

29.09.2018. 16:39

A sta je po tebi gradjanski duh? Biti liberalan? Opravdavati genocidnost "zapada" po svaku cenu? Pljunuti na tradiciju i veru? Zivis i mehuru obmana i lazi prljavog i lazljivog "demokratskog sveta zapada".

Radkvic Miso

29.09.2018. 16:45

Kako ce biti kad u Beogradu i nema beogradjana sve siptari i crnogorski kriminalcu i poneki srbin sa juga Srbije... beogradjani su napustili Beovrad ostalo je njih tek neki 20%????.....