Prvu nagradu za režiju, koja nosi ime čuvenog reditelja Živojina Žike Pavlovića, na 11. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE) dobio je makedonski reditelj Vladimir Blaževski za film „Godina majmuna“. Druga nagrada pripala je slovenačkom reditelju Janezu Burgeru, za režiju filma „Ivan“, a u Sloveniju odlazi i treća nagrada koju je osvojila rediteljka Hana Slak, za film „Rudar“.

Uručenje nagrada upriličeno je u subotu uveče na zatvaranju festivala u leskovačkom Narodnom pozorištu. Najbolje reditelje publika je nagradila gromkim aplauzima, a Vladimir Blaževski je istakao da mu je nagrada veoma važna jer mu je pripala na festivalu koji je posvećen upravo rediteljskom pozivu. Žiri je ocenio da je prvonagrađeni reditelj „bajkovito, raskošno i potpuno posvećeno napravio film u kome se uživa“.

- Značajno mi je i to što nagrada nosi ime Živojina Žike Pavlovića. On je bio jedan od idola iz mladosti i beskrajno smo naučili od njega. Mogu da kažem da je jedan od najbrilijantnijih predstavnika ne samo srpskog nego i evropskog filma. Izrazito visprena, kreativna, velika ličnost i tim više mi ova nagrada imponuje – kazao je Blaževski.

Foto: Hana Slak, rediteljka filma "Rudar"

Slovenačka rediteljka Hana Slak je svoj film radila po istinitoj priči i zbog toga je „odgovornost bila velika“, a leskovačkom festivalu je poželela da raste i da se razvija.

Pročitajte još: Šijanu “Žika Pavlović”

- Kada radite istinitu priču ne postoji samo odgovornost prema gledaocu već i prema ljudima o kojima pričamo u filmu. Vašem festivalu želim da bude simbol prijateljstva između reditelja svih država bivše Jugoslavije i ovaj prelepi trenutak posvećujem tome – rekla je Hana Slak.

Nagrada za najbolju mušku ulogu „Zlatni lešnik“ dodeljena je Draganu Bjelogrliću, za ulogu u filmu „Južni vetar“, dok je priznanje za najbolju žensku ulogu pripalo glavnim glumicama u hrvatskom filmu Sare Hribar i Marka Šantića „Lada Kamenski“: Kseniji Marinković, Nataši Dorčić i Doris Šarić Kukuljici.

Tročlani žiri leskovačke filmske smotre, koji su činili: glumica Marija Bergam i reditelji Ademir Kenović i Dragan Marinković, dodelio je i dva specijalna priznanja festivala rediteljima Kosti Ristiću, za film „Banditi u potrazi za mamom“ i Dejanu Zečeviću za film „Izgrednici“. Nagrada za najbolju produkciju pripala je filmu „Južni vetar“ Miloša Avramovića.

Foto: Članovi žirija

- Ovo je jedna zaista impresivna selekcija kvalitetnih i različitih filmova, pa je bilo malo nagrada koje smo mogli dodeliti. Radi se o izuzetnim autorskim radovima sa snažnim autorskim pečatima – zaključio je predsednik žirija Ademir Kenović.

Pročitajte još: LESKOVAČKI FESTIVAL FILMSKE REŽIJE: Nagrada Slobodanu Šijanu

Leskovački festival filmske režije okuplja filmske radnike iz svih zemalja bivše Jugoslavije i predstavlja pregled regionalne produkcije koji su za leskovačku publiku i goste festivala napravili selektor Milan D. Špiček i reditelj Darko Bajić, umetnički direktor LIFFE. Od 15 filmova u takmičarskoj selekciji bilo je devet premijera.


STUDENTSKI FILMOVI

Nagrada za najbolji studentski film „Radomir Baja Šaranović“ pripala je Tini Novak iz Slovenije za režiju filma „Rist“. Drugonagrađena je Tamara Todorović iz Beograda, za film „Roze“, dok je treća nagrada otišla u Zagreb Tomislavu Petrušeku za režiju filma „Otac“.

PUTUJUĆI FESTIVAL

Svi filmski centri sa prostora bivše Jugoslavije podržali su ideju sa regionalne rediteljske konferencije, koja se održava u okviru LIFFE, o zajedničkom kulturnom prostoru i promociji filmova koji u njemu nastaju kroz neku vrstu putujućeg festivala. To znači da bi u budućnosti, osim u Leskovcu, pregled regionalne produkcije mogli da gledaju i žitelji još najmanje pet gradova bivših jugoslovenskih republika.