U svečanoj sali Skupštine grada Beograda, juče je otvoren 55. Beogradski međunarodni književni susret, na kojem učestvuje 38 pisaca iz 24 zemlje.

Podsećajući na misao Ive Andrića da pisac svesno želi da bude od koristi čoveku, da osvetli mračne puteve života, Radomir Andrić, predsednik UKS, rekao je:

- Znamo da na izvestan način, književnost ova današnja, poseduje životodajne misli i zlatonosne čestice, predstavljajući putokaze ka delatnom, samorađajućem duhu i samospoznaji, prevashodno u određenju: ko smo i koliko smo odgovorni za dosuđeni nam svet.

Susret je, inače, trebalo da otvori Emir Kusturica, ali je, kako je objasnio Andrić, zbog kašnjenja aviona, poznati reditelj i pisac bio sprečen da dođe na vreme. Kusturica je zbog toga izrazio žaljenje i zamolio prisutne da uvaže njegov izostanak.

U ime Skupštine grada, skup je pozdravio Andrija Mladenović, zamenik gradonačelnika, ukazujući na neophodnost da se književnost što više približi mladim generacijama. Pisce je, u ime Ministarstva kulture, pozdravio dr Dragan Hamović, koji je rekao:

- Svako neka oslušne sebe, ali neka se ne štedi i neka svom egu suviše ne podilazi. Od podilaženja sebi, kao ni društvu, vlastima, i modama epohe - književnost nema koristi. I danas prepoznajemo duh imperijalnog porobljavanja i kolonizacije, u mekom i tvrdom obliku, različite i podmukle atake na slobodu ljudi i naroda, atake činjene pod zastavom univerzalnih vrednosti. Da li to književnost zapaža ili izbegava rizike, držeći se preporučenih tema, ili se, pak, svega kloni i sama se sobom zabavlja. Nije reč o politici, nego o čestitom književnom odgovoru na neizbežne teme.

Danas i sutra će učesnici susreta obići 12 mesta u Srbiji, a u nedelju će u UKS biti predstavljena knjiga stranih gostiju, kao i stvaralaštvo pisaca iz rasejanja.

JUBILEJI

Susreti će proteći u obeležavanju nekoliko značajnih godišnjica: 125 godina od rođenja Alekse Šantića i Miloša Crnjanskog, 120-godišnjice rođenja Desanke Maksimović, Rastka Petrovića, Frederika Garsija Lorke i Bertolda Brehta. Pesme ovih velikana na jučerašnjem otvaranju čitali su glumci Biljana Đurović i Milan Mihailović Caci, a u muzičkom delu učestvovao je dr Uroš Dojčinović.