DIVAN je osećaj i čista je poezija biti u gradu u kom je disao, stvarao, koračao voleo i bio voljen Dušan Matić, začetnik nadrealizma u Ćupriji, čovek koji je tragao za pesničkom istinom i koji je smatrao da treba sačuvati svako zrno poezije - rekla je Slađana Branislava Bušić, ovogodišnja dobitnica “Matićevog šala” za zbirku pesama “U uhu duh”, na ceremoniji uručenja nagrade.

Ona je dodala da nije tačno da mladi danas ne čitaju i ne pišu, i izrazila nadu da će biti još dosta mladih koji će dobiti ovu nagradu.

- Inspiracija je svuda oko nas. Često u stvarima koje na prvi pogled smatramo ne toliko lepim, možda čak i tužnim. Iz njih dođe neka posebna energija. I Dušan Matić je baš o tome govorio, pišući eseje o Viktoru Igou. Nije li vladika Nikolaj Velimirović govorio da pesnik u listu koji je tek procvetao mora da vidi jedan osušen list, koji je pao, koji je izgažen, ali i da u tom izgaženom cvetu vidi pupoljak. To je suština - smatra Bušićeva.

PROČITAJTE JOŠ - Iskonska veza Dušana Matića i radija

Član žirija i predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić ocenio je da njena poezija u dobroj meri potiče s avangardnih izvora i da “Bušićeva pripada mladim pesnicima koji imaju tog matićevskog u sebi, tog preobražajnog”.

- Oni su svoju poeziju oslobodili nekih tradicionalnih okvira. Pronalaze svoj, pre svega, samosvojni izraz, i u tome je ova knjiga zavredela pažnju i ovog žirija. Siguran sam da će ona imati svoje čitaoce, posebno u mlađoj generaciji. Oni vole takvu poeziju i znaju da je, zapravo, pesnička reč danas obogaćenija, složenija, svežija - izjavio je Andrić.

Nagrada “Matićev šal” sastoji se od ručno rađenog sata, unikatne povelje i novčane nagrade.