VIŠE stotina istraživača iz 45 zemalja, koji se bave vojnom istorijom Rimskog carstva, naša zemlja će ugostiti od 2. do 9. septembra, na trijenalnom svetskom Limes kongresu u Viminacijumu. Svečano otvaranje jednog od najznačajnijih arheoloških kongresa u Evropi, biće održano na Filološkom fakultetu u Beogradu, a potom će, između 400 i 500 učesnika biti smešteno u rekonstruisani logor Sedme Klaudijeve legije.

Narednih deset dana, kako je najavio Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta, tu će, u autentičnom okruženju, razmatraati teme poput vojne strukture, organizacije legijskih logora, taktike i strategije ratovanja i načina života rimskih legionara. Granica nekada najmoćnijeg carstva, danas poznata kao rimski limes, protezala se dužinom od 7.500 kilometara, a deo koji obuhvata današnja Srbija iznosi oko 450 kilometara. Od više od 40 rimskih logora (među kojima su bili i Londinijum, ispod današnjeg Londona, Mediolanum, ispod Milana, Singidunum, ispod Beograda...) jedino je sačuvan Viminacijum, čije su dimenzije 400 puta 400 metara.


Pročitajte još - EKSKLUZIVNO: Otkriven carski mauzolej u Viminacijumu!


Za smeštaj naučnika u njemu se trenutno gradi 10 baraka, sa po osam soba, u kojima će biti šest kreveta, sa nameštajem u vojničkom stilu iz antičkog perioda. Posle kongresa, u njima će se organizovati rimski dečji edukativni park, gde će kroz igru učiti o rimskom govorništvu, ali i o proizvodnji grnčarije, stakla, tkanine.