Svečana akademija povodom 140 godina Vojnog muzeja

Tanjug

22. 08. 2018. u 17:02

Свечана академија поводом 140 година Војног музеја

Ilustracija, Foto N.Skenderija

U Domu Garde na Topčideru večeras je održana svečana akademija povodom 140 godina Vojnog muzeja
BEOGRAD - U Domu Garde na Topčideru večeras je održana svečana akademija povodom 140 godina Vojnog muzeja, kojoj su prisustvovali izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Nikola Selaković, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Povodom jubileja, za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u oblasti kulturnih delatnosti predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić odlikovao je Vojni muzej Sretenjskim ordenom drugog reda, koji je na svečanosti izaslanik predsednika Selaković uručio načelniku Vojnog muzeja potpukovniku Gradimiru Matiću.

Selaković je naglasio je da ta ustanova svojim dugim trajanjem i važnom misijom, zaslužuje pažnju, jer negujući srpsku vojničku tradiciju, baštini tragove materijalne kulture vojnog karaktera na teritoriji Srbije i srpskog etničkog prostora.

"Zahvaljujući vrednom radu i predanosti svojih pripadnika, on danas može da se pohvali sa više od 30.000 predmeta raspoređenih u 12 muzejskih zbirki, fondom od više od 100.000 fotografija, kao i 15.000 naslova koji se čuvaju u specijalizovanoj biblioteci. Jedan je od najprepoznatljivijih simbola Kalemegdana i Beograda uopšte i brojnim izložbama kao i učešćem na simpozijumima i stručnim skupovima u zemlji i inostranstvu, odavno je stekao svoju poziciju među renomiranim ustanovama kulture, kako u našoj zemlji tako i na svetskoj sceni", istakao je on.

PROČITAJTE JOŠ - U Vojnom muzeju otvorena izložba o srpsko-turskim ratovima

Prema njegovim rečima, Vojni muzej je arhiv ne pisanog, već materijalnog blaga i zaostavštine vojevanja na ovom prostoru, našeg naroda i naše vojske, i zato nije ni čudo što je bio prva ustanova kulture osnovana u trenutku kada je Srbija postala međunarodno priznata nezavisna država, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Selaković je dodao da budućnost pripada onima koji se najdalje i najduže sećaju prošlosti, kako kaže jedna stara izreka, i "upravo zato moramo raditi na tome da Vojni muzej zadrži dostignut ugled i trudimo se da obezbedimo što bolje uslove za rad i usavršavanje stručnog kadra ove prestižne institucije, kao i smeštaj zbirki". On je poručio da je to naša obaveza i dug prema precima, ali potomcima koji tej dolaze.

Osvrnuvši se na bogatu istoriju Vojnog muzeja, potpukovnik Matić je istakao da je reč o najstarijoj instituciji kulture u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Da bi Vojni muzej dao veći doprinos u očuvanju bogatih vojnih tradicija, rekao je on, mora da nastavi da još aktivnije ostvaruje kulturnu, naučno-obrazovnu i pedagošku ulogu koju ima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Svečanoj akademiji u Domu Garde na Topčideru prisustvovali su i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, verskih zajednica, institucija kulture i mnogobrojni gosti. Vojni muzej, jedna od najstarijih ustanova kulture u Republici Srbiji, osnovan je ukazom kneza Milana Obrenovića, na današnji dan, pre tačno 140 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije