Izgrednici bez premca

G. ĆIROVIĆ

18. 08. 2018. u 11:53

Dodelom priznanja u Vrnjačkoj Banji završen 42. Festival filmskog scenarija. Za ovaj triler prva nagrada pripala scenaristi Đorđu Milosavljeviću

Изгредници без премца

"Izgrednici"

U KONKURENCIJI 10 domaćih igranih filmova snimljenih između dva vrnjačka festivala, scenario za film "Izgrednici", scenariste Đorđa Milosavljevića, u režiji Dejana Zečevića - najbolji je na ovogodišnjem, 42. po redu Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji koji je sinoć, posle petodnevne smotre najnovije produkcije srpske kinematografije, završen svečanim uručenjem nagrada.

- Đorđe Milosavljević u scenariju za "Izgrednike" sigurnom rukom iskusnog scenariste, neobičan egzistencijalistički triler pretvara u alegoriju o uzrocima nasilja, psihološkoj manipulaciji i krugu zločina iz kojeg nema izlaza. Priča o troje studenata i harizmatičnom ali dijaboličnom profesoru koji pokreće rizičan sociološki eksperiment, postavljena je ekonomično, a njen razvoj baziran na dobro vođenoj gradaciji sukoba i pravovremenom otkrivanju razloga zbog kojih likovi koračaju sve dalje u tamu ka konačnom raspletu. Vizuelno sugestivan jezik scenarija svakako je barem delom zaslužan za rafiniranu stilizaciju kojom je režiser na upečatljiv način kreirao mračni svet ove priče - obrazložio je svoju odluku festivalski žiri koji su sačinjavali Ivan Velisavljević, Boško Ruđinčanin i Bojan Vuletić, pobednik prošlogodišnjeg festivala sa filmom "Rekvijem za gospođu J".

Pročitajte još: Majstori scenarija

Drugu nagradu žiri je dodelio Dimitriju Vojnovu, scenaristi filma "Ederlezi rajzing", u režiji Lazara Bodrože, treća nagrada pripala je filmu "Meso" za koji je scenario napisao Nikola Pejaković, a režirao Saša Hajduković, dok je specijalno priznanje otišlo u ruke Predraga Velinovića, scenariste i režisera filma "Nigde".

Tročlani žiri grada domaćina repliku rimskog zlatnika dodelio je scenaristi, glumcu i muzičaru Nikoli Pejakoviću za doprinos afirmaciji i promociji vrnjačkog Festivala filmskog scenarija.

Đorđe Milosavljević Foto P. Mitić

Ovim prilikom, poseban žiri koji su činili novinari i filmski kritičari, nagradu "Slavko Lazarević" lista "Ilustrovana politika" dodelio je Vanji Hovanu za scenario filma "Grande Punto".

"PREKO PLOTA"

U POSTFESTIVALSKOM programu nazvanom "Preko plota", ljubitelji sedme umetnosti danas će biti u prilici da gledaju filmove "Žaba" Pjera Žalice i "Godinu majmuna" Vladimira Blaževskog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije