UZ spektakularni vatromet koji je zaiskrio iznad prepunog gledališta vrnjačkog amfiteatra, podsećajući na glamur koji je nekad bio neizbežni pratilac aktera sedme umetnosti, na otvaranju 42. Festivala filmskog scenarija publici su se poklonili mnogobrojni glumci, režiseri, scenaristi i producenti filmova koji su se našli na programu ovogodišnje manifestacije.

Pročitaje još: "Ederlezi" za otvaranje smotre

A jedan od najdužih aplauza ovom prilikom dobila je glumica Sloboda Mićalović, koju je publika odmah posle svečane ceremonije mogla da pogleda u ulozi Simke u premijernoj projekciji dve epizode "Korena", nove serije RTS snimljene prema antologijskom romanu akademika Dobrice Ćosića.

- Prvi put sam na Festivalu u Vrnjačkoj Banji i mislim da je za sve nas veoma značajno što ovakva smotra postoji duže od četiri decenije. Uz staru gardu, mi imamo baš darovitih, mladih scenarista, ali mislim da su oni nekako zapostavljeni i skrajnuti. Bez dobrog scenarija i teksta, mi glumci možemo da budemo na velikim mukama - kaže Sloboda Mićalović. - To je odlično uočio Dragan Bjelogrlić, koji je nekako uspeo da pokrene te stvari. Smatram da je jako važno što ima sve više primera da troje ili četvoro scenarista rade na jednom projektu. U nekim idealnim uslovima, svaki lik, svaki glumac bi trebalo da ima svog scenaristu. To Bjela upravo pokušava da uradi, ali za to je potrebno puno vremena i puno novca.

Pročitaje još: OČARALA LEPOTOM: Sloboda Mićalović na Svetosavskom balu u Beču (FOTO)

Naša poznata glumica dodaje i da je snimajući "Korene" dala svoj maksimum i da je, po onome što je do sada bila u prilici da pogleda, glumački zadovoljna urađenim poslom.

- Tek ćemo videti šta kaže publika i šta kaže kritika. Projekcija dve epizode na ovom festivalu je i dobra prilika da se ljubitelji sedme umetnosti uvere kako literatura i dobar tekst podržavaju glumca. A to može da bude i dodatni podstrek da se mladi dramaturzi ugledaju na jednog Dobricu Ćosića, Ivu Andrića i druge naše velike pisce - dodaje Sloboda Mićalović.


Sloboda Mićalović, Foto G. Šljivić

FILM I TELEVIZIJA

OVO nije prvi put da se serija prikazuje na nekom filmskom festivalu, to je pionirski učinio Bjelogrlić u Nišu, i mislim da je to odlična stvar, baza da na neki način razbijemo barijeru koja očigledno postoji van naših želja. Ja, inače, mnogo volim bioskop, volim i televiziju, i zato mislim da je dobro što se oni u poslednje vreme mešaju i sjedinjuju - kaže Sloboda Mićalović.