Srpska premijera Zlogonja

J. ILIĆ

01. 08. 2018. u 16:28

Српска премијера Злогоња

"Svi znaju" Foto IMDB

Objavljen program prvog “Dunav film festa” koji će trajati od 18. do 23. avgusta u Smederevu. U takmičarskoj selekciji osam dela i podunavske kinematografije

DOMAĆI film “Zlogonje” u režiji Raška Miljkovića, doživeće srpsku premijeru tokom prvog festivala “Dunav film fest - Smederevo 2018” od 18. do 23. avgusta, najavili su organizatori. Scenario za ovo delo potpisuju Marko Manojlović i Miloš Krečković, a nastalo je po motivima knjige “O dugmetu i sreći” Jasminke Petrović. “Zlogonje” su, inače, svetsku premijeru imale na filmskom festivalu u Torontu, kada je film osvojio nagradu Žirija mladih.

MOŽDA VAS ZANIMA I:Smederevo: Filmska prestonica na Tvrđavi

“Dunav fest” odvijaće se na četiri lokacije u Smederevu i biće prikazano trideset pet filmskih ostvarenja podunavske kinematrografije.Filmovi će biti podeljeni u četiri programske celine: “Takmičarska selekcija”, “Dunavski hitovi”, “Vip Kinoteka” i “Velikani evropske umetnosti” i “Tvrđave Dunava”.

Glavni program odvijaće se u Malom gradu Smederevske tvrđave, a u takmičarskoj selekciji biće prikazano osam aktuelnih filmskih ostvarenja evropske i podunavske kinematografije.

Na repertoaru su mađarski film “Bandit”, potom nemačka drama “U hodnicima”, ukrajinsko-slovačko ostvarenje “Linija”, kao i filmovi “Prvodilac”, “Radio gramofon”, “Limunada” i “Tri dana u Kviberonu”.

ULAZNICE PRODAJA ulaznica za festival počela je na biletarnici Centra za kulturu u Smederevu. Cena karte za takmičarski program u Malom gradu Smederevske tvrđave je 200 dinara za obe večernje projekcije, dok je za projekcije u okviru programa “Dunavski hitovi” 100 dinara. Ostale projekcije su besplatne.

Film Ašgara Farhadija “Svi znaju” sa Penelope Kruz i Havijerom Bardemom, koji je otvorio ovogodišnji Kanski filmski festival, otvoriće i novoosnovanu smotru podunavskih zemalja. Digitalno restauriran film Gorana Paskaljevića “Varljivo leto” biće premijerno prikazan na zatvaranju manifestacije u prisustvu autora i ekipe filma. Oba filma su van takmičarske konkurencije.

U okviru programa “Dunavski hitovi” na pristaništu na Dunavu, pod otvorenim nebom biće prikazano pet filmova u čijoj produkciji je učestovalo sedam država podunavskog sliva.

Ljubitelji domaće kinematografije imaće priliku da besplatno gledaju restaurirane verzije srpskih klasika na Trgu Karađorđev dud.

U Centru za kulturu biće prikazano petnaest filmova. Program “Tvrđave Dunava” obuhvatiće deset dokumentarnih filmskih ostvarenja u produkciji Filmskih novosti, dok će u okviru program “Velikani evropske umetnosti” domaćoj publici premijerno biti prikazano pet filmova koji su posvećeni najznačajnijim evropskim umetnicima 20. veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)