MUZEJ VELIKOG SRPSKOG PISCA: Zasijaće Borina kuća

D. RISTIĆ

26. 07. 2018. u 12:54

Privode se kraju radovi na obnovi Muzeja velikog srpskog pisca u Vranju. Uređuju se prostorije, svečano otvaranje se očekuje polovinom avgusta

МУЗЕЈ ВЕЛИКОГ СРПСКОГ ПИСЦА: Засијаће Борина кућа

Muzej-kuća Bore Stankovića

RADOVI na obnovi Muzej-kuće velikog pisca Borisava Stankovića u Vranju su završeni i uskoro se očekuje svečano otvaranje za posetioce. Zahvat na restauraciji kuće u kojoj je rođen autor "Koštane" i "Nečiste krvi" obavljen je 50 godina nakon što je objekat po prvi put rekonstruisan i otvoren kao muzej. Zub vremena je učinio svoje, a neophodan projekat obnove je finansiran sredstvima Ministarstva kulture u okviru projekta "Gradovi u fokusu" sa oko pet miliona dinara.

Pročitajte još - Buđenje "Bore Stankovića"

Građevinski radovi su ovih dana privedeni kraju i ostaje da se unutrašnjost i dvorište srede kako bi kuća u kaldrmisanoj ulici koja nosi ime Borine baba Zlate, zasjala starim sjajem. Restauratorsko-konzervatorski posao je urađen u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika iz Niša kako ne bi bila narušena autentičnost zdanja podignutog 1855. godine.

- Trenutno radimo na uređivanju prostorija, a radnici "Komrada" će osvežiti baštu sa stoletnim dudom, šimširom i bunarom iz kojeg se vodom napajao Bora. Zasada je sređena samo gostinska soba. Polako kompletiramo i postavku i očekujem da kuća bude svečano otvorena polovinom avgusta - kaže Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja u Vranju.

Postavka muzej-kuće uključuje autentični nameštaj iz doba Borinog detinjstva, kao i piščevu tabakeru i njegovu omiljenu šoljicu za kafu. Pritisnut hroničnom besparicom, Bora Stanković je, nakon smrti baba Zlate, kuću prodao. Tadašnja vranjska opština je otkupila, restaurirala i pretvorila u muzej 1967. godine.

Gostinska soba

ĆERAMIDA IZ ITALIJE

NOVAC za zamenu krova, koji nije predviđen projektom, izdvojila je lokalna samouprava, insistirajući na autentičnosti i trajnosti. Ipak, ispostavilo se da ćeramidu koja je neizostavna u ovom delu Srbije, od kvalitetnog materijala ne pravi niko u Srbiji, tako da je morala da se uveze iz Italije.

Omiljene piščeve šoljice za kafu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Драгољуб Збиљић

26.07.2018. 13:13

Значи, Бора Станковић, када је правио своју кућу, увозио је цреп из Италије. Ко је толико паметан па није могао з Борину кућу да нађе цреп у Србији. Јесмо ли ми заиста престали да производимо најобичније предмете за потребе поправке куће?

sinisa

27.07.2018. 09:51

@Драгољуб Збиљић - Nije Bora uvozio ceremidu vec ovi koji obnavljaju njegovu kucu.