Potisnuta kritička reč

V. V.

23. 07. 2018. u 21:45

Vida Ognjenović nastupila na "Trgu od knjige" u Herceg Novom. Intelektualac danas nema glavnu ulogu u javnosti

Потиснута критичка реч

Gojko Božović i Vida Ognjenović Foto: Gradska biblioteka Herceg Novi

NA hercegnovskom "Trgu od knjige" predstavljen je roman Vide Ognjenović "Maksimum", kroz razgovor autorke i Gojka Božovića, urednika izdavačke kuće "Arhipelag".

- Svako intelektualno društvo u kome nema rasprave, razgovora među ljudima, u kome nema razmene mišljenja, u kome je mišljenje svedeno na pritisak miša i koje vam onda neko servira preko interneta, nema dobrog zaključka - rekla je Vida Ognjenović.

Ovim je, po njenim rečima, žestoko ugroženo i javno mnjenje, koje je razbucano i korumpirano time što je politika uzela sve u svoje ruke, počevši od zapošljavanja do nagrađivanja.

- Nemamo više kritičko javno mnjenje, jer njemu nije dozvoljeno da postoji. U stvari je, na izvestan način, ućutkano već neko vreme. Mislim da je trenutno u najvećoj krizi naša društvena svest. Danas možete svakoga napasti - i pojedinca i grupu na društvenim mrežama, koje su apsolutno novine bez urednika i bez ikakve kontrole, od njega napraviti najgoru i najnemoralniju osobu, a da zato nikome ne odgovarate i da vas niko ne uzme u zaštitu - ocenila je Ognjenovićeva. - Naše društvo je doživelo da je intelektualac ismejan, potisnut, potlačen. Ne da više nema glavnu reč u javnom mnjenju i društvenoj svesti, niti je više njen kreator, nego je nema ni u svojoj profesiji. U takvom društvu, i u takvom društvenom okruženju "Maksimum" nema nikakve šanse.

GOSTUJE PIŠTALO

PRED posetiocima Sajma knjiga u Herceg Novom nastupio je i slavni norveški pisac Erlend Lu, koga je predstavila Jasna Novakov Sibinović, izvršna urednica "Geopoetike" - kuće koja objavljuje romane ovog autora. Na Trgu od knjige večeras će gostovati Vladimir Pištalo i Ranko Pavićević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije