PRVI internacionalni festival plesnog teatra - Tivat 2018, otvorila je sinoć čuvena "Kibuc dens kompanija" iz Tel Aviva, sa predstavom "Majčino mleko" (na slici), u koreografiji Ramija Bera.

"Kibuc dens kompanija" spada u jednu od najboljih plesnih trupa u svetu, a publika će biti u prilici da vidi pravi igrački spektakl. Na festivalskom programu je i plesna predstava "Magbet" (rađena u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Bitef teatra), a biće izvedena i predstava za decu i mlade "Pepeljuga", u koreografiji Une Đuričić, Helene Ćelap i Anje Milosvljević.

Nova plesna koprodukcija Centra za kulturu Tivat i Bitef teatra "San letnje noći", u koreografiji Isidore Stanišić i izvođenju "Bitef dens kompanije", imaće premijeru 23. jula. Autorka se kroz virtuozan pokret igrača, na duhovit i lucidan način bavi temom ljubavi, snova i ljudske imaginacije u posthumanom društvu budućnosti.

PROČITAJTE JOŠ - Riznica kulturnog bogatstva

Predstava reflektuje kroz pokret, Šekspirovu misao "šta je čovek do magarac, ako pokušava da razreši svoje snove".

Festival će imati i edukativni segment, plesni seminar koji će voditi renomirani baletski pedagozi: klasičan balet predavaće primabalerina Ašhen Ataljanc iz Beograda, a savremenu igru Rišel Veils iz Holandije, koji je karijeru gradio u čuvenoj "NDT kompaniji".

- Želimo da kroz produkcije, predstave i seminare, stvorimo regionalnu platformu za razvoj i usavršavanje mladih igrača, ali i ohrabrimo i ojačamo crnogorsku plesnu scenu. Sa druge strane, ovo je odlična prilika da se domaćoj publici i turistima iz inostranstva, kroz univerzalni jezik pokreta, omogući kvalitetna i raznovrsna kulturna ponuda - ističe Jelena Kajgo, direktor "Bitef dens kompanije".