KADA sam imala 15 godina, od Grada Beograda sam dobila nagradu za neobjavljenu zbirku pesama. Kao mladom laureatu, na toj svečanosti mi je prišao Vasko Popa, koji je bio član žirija, i posavetovao me da ne žurim sa izdavanjem knjige u tom uzrastu, već da pažljivo i strpljivo radim na svom pesničkom izražaju. Verovatno je u mojoj poeziji primetio uticaj svojih pesama, što je bilo karakteristično za tadašnje generacije. I, poslušala sam ga. Prvu zbirku sam objavila mnogo kasnije, tek 2006. godine.

Ovu anegdotu je u petak, na svečanoj dodeli prestižne književne nagrade "Vasko Popa" u Gradskoj kući u Vršcu, ispričala ovogodišnja laureatkinja, pesnikinja Bojana Stojanović Pantović. Priznanje joj je, većinom glasova petočlanog žirija, pripalo za poetsku zbirku "U obruču", koja je prethodno bila ovenčana i nagradom "Đura Jakšić".

- Popin uticaj na moje stvaralaštvo se vremenom izgubio, ali je evokacija prolaznosti nešto što i dalje ukršta naše dve poetike - dodala je pesnikinja, vidno uzbuđena što je tek druga dama, kojoj je u 24 godine dugoj istoriji uručeno ovo priznanje.

Za razliku od prethodne godine, kada se organizator, vršačka Agencija "Đorđević", mučila da nađe novog darodavca novčanog dela nagrade (zbog odustajanja Fondacije "Hemofarm"), ovoga puta je u pojačanom sastavu organizovala dodelu, tradicionalno, na dan rođenja velikog pesnika. Uz Grad Vršac, koji je lane preuzeo sve finansijske obaveze, donaciju je dala i beogradska firma "Senzal kapital", koja je obećala da će to činiti i ubuduće.

PROČITAJTE JOŠ - Bez para za "Popu"?

VIŠAK NOVCA

- ČITAJUĆI "Večernje novosti" saznali smo da se organizatori suočavaju sa ozbiljnim finansijskim problemima, koji su pretili da ugase ovo prestižno priznanje. Ponosni smo i zahvalni što smo postali deo ovako duge i lepe tradicije - rekao je Marko Rakočević, predstavnik "Senzal kapitala".

Pokretač cele ove ideje Dragoljub Đorđević izrazio je nadu da će svi oni koji imaju "viška novca" slediti primer njihovog novog darodavca.