DOBITNICA ugledne nagrade "Vasko Popa" je Bojana Stojanović Pantović, koja je ovenčavši se tim prestižnim priznanjem za poetsku zbirku "U obruču", postala druga dama u nizu od 24 nagrađena pesnika.

Ovu odluku petočlanog žirija obznanio je u utorak u Francuskoj 7 Jovan Zivlak, predsedavajući žirija u kome su bili i Radomir Andrić, Duško Novaković, Vladimir Gvozden i Slavomir Gvozdenović. Oni su među čak 70 naslova koji reprezentuju složenu prošlogodišnju pesničku produkciju, u uži izbor uvrstili sedam pesničkih knjiga. Da nagradu ponese zbirka Bojane Stojanović Pantović odlučila su tri glasa članova žirija, u odnosu na dva koja su pripala knjizi Bratislava R. Milanovića.

Dobitnica je univerzitetski profesor i ugledni književni kritičar, koja poeziju oseća kao svoju sudbinu te je, po rečima Zivlaka, prešla sa pozicije njenog komentatora u poziciju pisca.

PROČITAJTE JOŠ - Bez para za "Popu"?

- Pesme Bojane Pantović su pisane u slobodnom stihu, najčešće strofički organizovane od tri do pet stihova, ima i pesama u prozi, koje se bitno ne rezlikuju ni ritmički ni po tonu od većeg dela ove zbirke - stoji u obrazloženju.

"Vasko Popa" uručuje se na dan pesnikovog rođenja, 29. juna, nagradu dodeljuje Agencija Đorđević, a sastoji se od Povelje s Popinim likom (rad akademskog slikara Milana Blanuše) i novčanog iznosa (darodavci su Grad Vršac i "Senzal kapital").