MONODRAMOM "Bog te mazo", nastaloj prema prozi Branka Ćopića (u režiji Tome Kuruzovića i izvođenju Zorana Karajića) koja je do sada odigrana više od hiljadu i sto puta - u četvrtak (28. juna) otvara se u Pozorištu lutaka "Pinokio" 43. Festival monodrame i pantomime. Festivalsku zavesu svečano će podići glumac Marko Nikolić, a do 1. jula pred publikom će se smeniti deset predstava iz Srbije i inostranstva.

U selekciji Miodraga Zdravkovića naći će se ostvarenja iz Rusije, Poljske, Kanade, Švedske i Francuske, a neke od najzanimljivijih predstava dolaze iz Stokholma ("Svet je velika mačka") omaž našem Nikoli Tesli, kao i "Kafe ćerka" iz Edmontona o kanadskoj aboridžinskoj zajednici: reč je o istinitoj priči u interpretaciji Tifani Ajalik koja igra čak dvanaest likova...

Direktor Festivala Borislav Balać podseća da je ova pozorišna fešta, sa svojih gotovo pola veka trajanja, ponos Zemuna (privremeno "preseljenog" na Novi Beograd), čijih dva miliona dinara bruto budžeta, gotovo u potpunosti finansira Opština Zemun.


PROČITAJTE JOŠ - Na Božić pre 75 godina preminuo je Nikola Tesla

- Uspeli smo, kao svake godine, da nekako skrpimo novac. Iako je reč o međunarodnom festivalu s tako dugim postojanjem, nismo dobili materijalnu podršku Ministarstva kulture, uprkos činjenici da nam je Svetska organizacija pantomimičara nedavno dodelila "Specijalnu nagradu za promociju i razvoj pantomime", kao i da se za 43. Festival prijavilo čak sedamdeset umetnika - ističe Predrag Miletić, predsednik Saveta festivala.

Po rečima selektora Zdravkovića, iz godine u godinu sve više pantomimičara iz celog sveta želi da dođe u Beograd, ali u skladu s budžetom morali su da se opredele za pet predstava (dve monodrame i tri pantomime) iz Srbije i isto toliko iz inostranstva. Prijatelj 43. Festivala je Ambasada Kanade, na njemu će biti održano predavanje poznatog tamošnjeg umetnika Verna Tisena "Kanadski pozorišni model", a deo programa je i izložba o kanadskom pozorišnom plakatu. U takmičarskom programu je i ruska monodrama "U kutiji", poljska "Prozračnost praznine", monodramska pantomima "Linija" iz Zaječara, istraživačka pantomima "Snoviđenje" teatra Mimart, dok će glumica Dušica Novaković odigrati monodramu "Draga" o Dragi Mašin.

Predstava "Materija Medeja"

NAGRADA KLEMENCU

U OKVIRU pratećeg programa, urednik izdavačke delatnosti Radomir Putnik najavio je da će biti promovisana knjiga Miodraga Zdravkovića "Anegdote i crtice iz pozorišnog života", da će kao i prethodnih godina velemajstor Alisa Marić odigrati simultanku s gostima festivala, kao i da će na otvaranju biti uručena specijalna nagrada Svetske organizacije pantomimičara za životno delo Ivici Klemencu. Naš poznati pantomimičar je i član stručnog žirija, kojim predsedava reditelj Nebojša Bradić, a o najboljima će odlučivati i glumica Nela Mihailović.