Šekspir u sudnici

J. BANjANIN

utorak, 12. 06. 2018. u 12:49

Шекспир у судници

Jelena Gavrić i Nikita Milivojević, Foto: "Šekspir festival"

Peti pozorišni festival posvećen velikom dramskom piscu u Novom Sadu, Čortanovcima i Beogradu. "Molim, nastavite (Hamlet)" sa pravim forenzičarima

"ŠEKSPIR festival", koji će peti put po redu predstaviti savremene interpretacije dela Vilijema Šekspira, održaće se od 28. juna do 3. jula u Novom Sadu, Čortanovcima, ali i u Beogradu.

Festival će otvoriti predstava "Tit Andronik" Igora Vuka Torbice, koju će u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu 28. juna od 20 časova izvesti glumci Zagrebačkog kazališta mladih.

- Trudim se da uvek imamo bar jedan nov naslov, koji do sada nije igran na festivalu. ZKM je prestižno pozorište, Vuk Torbica jedan od najzanimljivijih reditelja mlađe generacije, a "Tit Andronik" najkontroverzniji Šekspirov komad. Tako da to zajedno zvuči dobro za otvaranje, koje će iz tehničkih razloga biti u SNP - rekao je Nikita Milivojević, osnivač i direktor "Šekspir festivala".

Pročitajte još -Osveženi Šekspir

Neobična predstava "Molim, nastavite (Hamlet)", prema konceptu Rožera Bernata i Jana Dajvendaka, odigraće se uz učešće pravih sudija, advokata, veštaka, psihijatara, forenzičara, ali i tri domaća glumca u ulogama Hamleta, Ofelije i Gertrude.

PROGRAM ZA DECU PARTNER festivala je Malo pozorište "Duško Radović", u kojem će se odigrati prateći program "Šekspir za veliku decu".

- Sudnica je mesto događanja, a igra se samo scena ubistva Polonija. Gertruda će biti Svetlana Bojković, Ofeliju će dočarati Jelena Đulvezan, inače mlada glumica u poodmakloj trudnoći, dok će Hamleta igrati Aleksandar Milković, inače njen suprug - kaže Milivojević.

Publika će imati priliku da u komadu, koji će se igrati u Vili Stanković u Čortanovcima, 29. juna od 20 časova, osim posmatranja sudskog procesa, u kojem će se Hamletu suditi za ubistvo, učestvuje u rešavanju slučaja.

Na programu će biti i hip-hop spektakl Q Gents sa podnaslovom "Dva viteza iz Verone" u izvođenju gostiju iz Čikaga "Kju bradersa", i "Mletački trgovac" iz Nemačke, u režiji Mihaela Gintera. Festival će 3. jula zatvoriti predstava studenata druge godine glume u klasi Nikite Milivojevića, koji su napravili "Šekspir tribjut bend".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije