OTKRIVANjE spomenika Karlu Maldenu u Jugoslovenskoj kinoteci umesto najavljenog 13. jula biće odloženo za jesen, najverovatnije za septembar, jer je vajaru potrebno dodatno vreme za izradu završnih detalja. To nam daje i više vremena da organizujemo dolazak poznatih glumaca, poput Majkla Daglasa ili Džejmsa Vudsa, koji su izrazili ličnu želju da prisustvuju ovom događaju - otkriva, za "Novosti", Dobrivoje Tanasijević - Dan Tana, čuveni producent, ugostitelj i veliki prijatelj holivudskih zvezda.

Po njegovim rečima, još se traži novi datum za ovu gala ceremoniju, jer on zavisi od obaveza članova porodice našeg oskarovca Mladena Sekulovića, od slavnih glumaca, ali i našeg državnog vrha, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Majkl Daglas mi je nekoliko puta ponovio da bi voleo da dođe u Srbiju i lično prisustvuje ovom događaju. Sličan odgovor dobio sam i od Džejmsa Vudsa. Karl Malden je bio toliko voljen da zaista nije teško ni među najpoznatijim glumcima naći ljude koji su voljni da dođu i odaju mu počast. Sve, naravno, zavisi od toga da li ćemo uspeti da uskladimo termine sa svima, uključujući i porodicu slavnog glumca - objašnjava Dan Tana.

Mlađi Daglas nikada nije krio koliko mu je značila dugogodišnja saradnja sa Maldenom u hit seriji "Ulice San Franciska".

- Tokom sedamdesetih, koje smo proveli zajedno na snimanju, od Karla sam naučio sve i o glumi i o životu - prenosi nam Tana reči Majkla Daglasa.

Pročitajte još - Od brkatog Turčina do svetske slave

Pre dve godine, u Kinoteci je Maldenu otvoren legat. Iako je Američka filmska akademija nameravala da preuzme neke od najvrednijih eksponata, oni su, po njegovj ličnoj želji i želji porodice, predati na čuvanje Srbiji. Malden je, po rečima našeg sagovornika, čovek koji zaista zaslužuje sve najviše počasti. Bio je izuzetno ponosan na svoje srpsko poreklo, i to je stalno isticao. Baš zbog svog ponosa na zemlju porekla, tokom sedamdesetih godina napravio je "grešku" koja ga je dovela na "crnu listu", kao neprijatelja Jugoslavije.

- Jugoslovenska komora je planirala da u Americi, u Njujorku, na visokom nivou, promoviše našu privredu i izvoz, a od mene su tražili savet i da ih povežem sa nekim poznatim glumcem koji bi mogao da otvori taj događaj. Bio je spremljen i za to vreme visok honorar od 10.000 dolara. Predložio sam Maldena i odmah su prihvatili. Karl se složio, a potom odbio da primi honorar, jer je to smatrao velikom čašću - priča Dan Tana.

Karl Malden i Majkl Daglas, Foto: AP

Problem je nastao zbog Maldenovog govora na otvaranju.

- Iako je ceo životni vek proveo u Americi, Karl je odlično govorio srpski, pa se na maternjem jeziku obratio zvanicama i poručio: "Uvek se vodim rečima moga oca koji je govorio da moram da budem dobar Srbin da bih bio dobar Amerikanac". Neko iz delegacije, kako to biva, odmah ga je prijavio kao "neprijatelja Jugoslavije" i stavili su ga na crnu listu - kaže naš sagovornik.

U razgovoru za "Novosti", Dan Tana se prisetio upoznavanja sa Maldenom, koje je počelo "prijateljskom uvredom".

Pročitajte još - PREDUHITRIO MAGAZIN: Majkl Daglas odbacio optužbe o seksualnom uznemiravanju

- Bilo je to pedesetih godina, sedeo sam sa Robertom Mičamom za stolom kada nam je prišao Karl, tada već oskarovac. Pitao me je, na srpskom, "priča se da si ti Jugosloven". Odgovorio sam da jesam, a onda je nastavio: "Slavite li slavu". Rekao sam da mi je slava Sveti Luka, a on mi je oštro poručio: "Idiote, ti si Srbin, a ne Jugosloven". Eto, tako je sa "idiotom" počelo naše poluvekovno prijateljstvo.

Tana kaže da je Karl uvek isticao da je postao velika zvezda jer "nije bio lep".

- To mi je pomoglo jer se za ozbiljne, karakterne uloge nisam takmičio sa lepima - govorio je Malden.

Razgovor sa uglednim producentom završili smo uz jednu zanimljivu i ličnu opasku.

- Da je Karl živ, on ovu svečanost nikada ne bi dozvolio! Svi ovi planovi, sve počasti i pohvale... tražio bi da prestanemo. Toliko je bio skroman!

Džejms Vuds

PODRŠKA SRBIJE

DAN Tana je inicijativu za otvaranje legata i podizanje spomenika Karlu Maldenu pokrenuo pre tačno pet godina.

- Još čuvam pismo koje sam u maju 2013. poslao tadašnjem gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu, a na koje nikada nisam dobio odgovor. Za razliku od njega, predsednik Aleksandar Vučić i gradski menadžer Goran Vesić pokazali su veliko razumevanje. Iako je porodica Karla Maldena želela da učestvuje u finansiranju ovog događaja, baš kao i Američka ambasada, predsednik Vučić je odlučio da događaj organizuje naša zemlja, i da se na taj način odužimo velikom glumcu.


"SMICALICE" SA BRANDOM

OSIM saradnje na filmu i na Brodveju, Maldena je za legendarnog glumca Marlona Branda vezivalo i iskreno, dugogodišnje prijateljstvo. Svojevremeno su provodili nedelje na Brodveju pripremajući predstave, a potom ih izvodili dan za danom.

- Brando mi je jednom otkrio da je pokušavao stotinu puta da tokom predstave ubaci po neku rečenicu van scenarija ne bi li zbunio Karla, ali da nijednom nije uspeo. A kada mu je ovaj uzvratio istom merom, veliki Brando je na sceni zanemeo - kaže Dan Tana.