Kusta kod urugvajskog predsednika Muhike

M. N. M.

23. 05. 2018. u 09:16

Куста код уругвајског председника Мухике

Foto D. Karadarević / Muhika i Kusturica u Andrićgradu

Reditelj sa "herojem" otišao u Urugvaj da bi “najsiromašnijem predsedniku na svetu” predočio rezultate svog višegodišnjeg rada na dokumentarcu.

"POSLEDNjI heroj" - film u koji je Emir Kusturica pretočio priču o Hoseu Muhiki, konačno će se naći pred očima samog junaka ovog ostvarenja. Naš reditelj otputovao je kod "najsiromašnijeg predsednika na svetu", ne bi li mu predočio rezultate svog višegodišnjeg rada na dokumentarcu čiji je fokus na poslednjem danu Muhikinog predsedničkog mandata.

Pročitajte još:Emir Kusturica: Muhika, lider iz favele

Kusturica je ovaj projekat opisao kao "kulminaciju svoje dugogodišnje ljubavi prema latinoameričkoj levici koja danas ima svega nekoliko heroja". Svog "poslednjeg heroja" Muhiku imao je čast i da ugosti u svom Andrićgradu 2016, kada se Muhika u Beogradu susreo i sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Bivši gerilac i robijaš Muhika je od 2010. do 2015. godine, dok je bio na čelu Urugvaja, živeo u rustičnoj kući, vozio staru "bubu" i veći deo plate donirao u dobrotvorne svrhe. Pažnju je privlačio kritikujući kapitalizam i konzumerizam na međunarodnim samitima i u UN, a poznat je i po inicijativama za legalizaciju marihuane, abortusa i gej brakova.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

miša

23.05.2018. 10:18

To što Kusturica stalno propagira latinoameričku levicu sve sa Maradonom, Moralesom, Muhikom predstavlja ideološku prevaru za Srbe kao što su to bili jugoslovenstvo i komunizam.Mi po ovom pitanju odmah stvari posmatramo kroz optiku, s jedne strane zli američki imperijalisti koji žele da opljačkaju L.Ameriku a s druge strane divni, humani ljudi, levičari LAmerike, borci protiv pljačkaškog američkog kolonijalizma. Cela ta priča je naravno mnogo složenija, ima puno nijansi,nije crno-bela,naprotiv

Grrrila

23.05.2018. 11:58

Hvala Kusturici sto promoviše prave vrednosti pricajuci priče o junacima jednog vremena koje smo mi rodjeni s kraja pedesetih i pocetkom sezdesetih zvali nas zivot. To je vreme pre raspada Jugoslavije, SSSr-a i rusenja berlinskog zida. Mi smo promasena generacija samo utoliko sto smo dopustili da nam sve za sta su se naši prethodnici u celom svetu borili, pa tako i predsednik Muhika, bude oduzeto. Sve sem duha slobode a on je vecan i bezgranican.