Veliki majstor iz Bavaništa

A. P.

11. 04. 2018. u 19:45

Slikaru Vasi Dolovačkom danas uručena nagrada "Momo Kapor" u Skupštini grada

Велики мајстор из Баваништа

Vasilije Dolovački i Matija Bećković / Foto D. Milovanović

SLIKARU i profesoru Vasiliju Vasi Dolovačkom danas je, u Skupštini grada Beograda, uručena nagrada "Momo Kapor", koju već osam godina dodeljuje Zadužbina sa imenom slavnog pisca. Nagrada se dodeljuje na dan Kaporovog rođenja, naizmenično za književnost i likovnu umetnost, a Dolovačkom je ovo visoko priznanje uručio akademik Matija Bećković, predsednik UO Zadužbine.

- Velika mi je čast da primim nagradu koja nosi ime Mome Kapora, čoveka koji je ostavio dubok trag u kulturi ovog naroda i ovog grada - poručio je Vasa Dolovački. - Svako priznanje je obaveza da sve što ubuduće budem radio to opravda. Ona je i energija za dalje, koja mora i treba da razgori onu unutarnju vatru u nama. Ukoliko dozvolimo da se ona ugasi onda više ne radimo iz srca, nego, što ja kažem, "iz lakta".

Životna saputnica slavnog pisca LJiljana Kapor smatra da je ovogodišnje priznanje otišlo pravoj osobi.

- Momo bi bio zadovoljan da nagrada koja nosi njegovo ime ode u ruke mlađeg poetskog realiste, što je i sam bio kao slikar, a naša kulturna javnost može i na ovaj način da se ponosi Vasilijem Vasom Dolovačkim, skromnim čovekom i velikim majstorom iz Bavaništa.

LJiljana Kapor

VOLJA ZA KVALITETOM

U obrazloženju žirija (koji su činili Dragan Jovanović Danilov, Dejan Đorić i LJiljana Kapor), između ostalog se kaže da "umetnost Vase Dolovačkog predstavlja nastavak velike škole vojvođanskog slikarstva iz 19. veka".

- NJegova platna izražavaju neobičnu volju za kvalitetom, jedan je od retkih naših slikara čiji rad sa godinama ne sustaje, ne opada u izrazu i vrednosti - navedeno je u saopštenju žirija.///////////////////

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije