Bez para za Andrića i Disa

D. Matović

utorak, 27. 03. 2018. u 11:32

Без пара за Андрића и Диса

M. Anđela Sedište SKD-a u Francuskoj 7

Srpsko književno društvo ponovo ostalo bez finansijske podrške grada Beograda. Simonović: Očigledna je zla namera. Marković: Novac se delio marginalcima

PROJEKTE Srpskog književnog društva, uključujući tribinski program, ni ove, kao ni prošle godine, neće finansirati grad Beograd. Sa druge strane, Grad će platiti programe i projekte nekih nepoznatih udruženja, koje je nemoguće naći čak ni na internetu. Pitanje je da li ti projekti uopšte postoje ili su samo fasada za izvlačenje para.

Ovim rečima Dejan Simonović, urednik tribinskog programa Srpskog književnog društva, komentariše, za “Novosti”, rezultate konkursa Sekretarijata za kulturu grada Beograda. Simonović se pita na osnovu čega i sa kakvim ciljem je odlučeno da drugu godinu zaredom SKD “ne dobije ni dinara”, dok novca ima za projekte “Igrale se delije”, “Bele kuće puža”, “Čumić buk fest”, Fire Beograd, “Drugi Arhangel moto rok Fest”...

Pročitajte još: Skerlić: Dis je živeo u društvu i zagrljaju smrti

- Kontinuitet i kvalitet tribinskog programa SKD ne mogu da se ospore - smatra Simonović. - Ali, ako kontinuitet i kvalitet nisu odlučivali, a očigledno je da nisu, šta jeste? Kada je reč o SKD, jasna je zla namera ili potpuna neobaveštenost onih koji su doneli ovakvu odluku.

Simonović smatra da je ovo još jedan od pokušaja da se ugase književno relevantni programi jednog reprezentativnog udruženja pisaca:


Foto V. Danilov, Vladimir Kecmanović

- I ne samo to, problem je širi. I ovog puta se o javnim sredstvima odlučivalo u interesu grupa i pojedinaca, a na štetu javnog interesa u književnosti i kulturi. I na štetu Beograda i njegovog budžeta.

Kao primer, on navodi da je grad Beograd prošle godine sa 400.000 dinara finansirao štampanje knjige “Svet u nigdini” Dejana Stojanovića, a da je ove godine on dobio 350.000 za izabrana dela.

Pročitajte još: Zloupotrebe Andrića

- Organizovan je okrugli sto i objavljen je Zbornik radova posvećen toj knjizi - kaže Slavoljub Marković, predsednik UO SKD. - To nisu finansirali ni izdavač, ni autor, već grad Beograd! Dakle, taj okrugli sto je finansiran javnim, ne privatnim novcem. Te iste godine, grad Beograd je, na istom konkursu, za obeležavanje 125 godina od rođenja Ive Andrića izdvojio 100.000, a za književnu nagradu Dositej Obradović 150.000 dinara. Po konkursnoj komisiji, okrugli sto, posvećen “Svetu u nigdini” je za srpsku kulturu četiri puta značajniji od Ive Andrića, a skoro dvostruko značajniji od Ive Andrića i Dositeja Obradovića zajedno!

I bez podrške Grada, Srpsko književno društvo je, između ostalog, prošle godine obeležilo godišnjice Ive Andrića, Borislava Pekića, Miloša Crnjanskog, Vladislava Petkovića Disa, Borisava Stankovića, Raše Livade, Brane Petrovića, a održan je i ciklus posvećen književnoj tematizaciji Prvog svetskog rata.

- Ne mogu da razumem odluke konkursne komisije, koje se donose već drugu godinu - kaže pisac Vladimir Kecmanović, član UO SKD.


Foto Privatna arhiva Slavoljub Marković

ANONIMNA KOMISIJA?

NI ove, kao ni prošle godine, nije objavljen sastav komisija koje su odlučivale o dodeli sredstava za projekte u kulturi.

- Tek kada smo se pozvali na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja dobili smo imena članova prošlogodišnje komisije za književnost - objašnjava Slavoljub Marković, predsednik UO SKD. - Verovatno ćemo i ovog puta morati isto da uradimo. Komisija nije napisala ni obrazloženje, iako je zakonom obavezna.

PET MILIONA ZA FESTIVAL IGRE

NAJVIŠE novca na ovogodišnjem gradskom konkursu dobiće 15. Beogradski festival igre - 5.000.000, dok će Beogradska filharmonija za “Besplatni koncert na otvorenom” dobiti 4.000.000 dinara. Za 6. Međunarodni takmičarski FIDAF festival folklora Belgrade Award 2018 iz gradskog budžeta biće izdvojeno 1.600.000, za projekat KUD “Čukarica” pod nazivom “Idemo dalje” 1.400.000, za Kolarčev podijum kamerne muzike 1.200.000 dinara, a za kulturno-zabavni život Goranaca u Beogradu - 1.100.000 dinara...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mirko Dumanovic

27.03.2018. 19:01

Nista neobicno, ali se zato raznorazni smutljivci I skutonose bave snimanjem filmova o velikanima srpske istorije, a da se bezmalo nicim nisu dokazali....Nesreca je sto je ideja da se drip sto vise para, a ne da se napravi nesto cemu ce pokoljenja da se dive....Velika dela mogu da se naprave u bogatim drzavama, kad se odresi kesa.....I kad vlast radi na napretku....Ovi smutljivci na vlasti, ne umeju ni prostoprosirenu recenicu da sloze.....odobravaju novac na vrlo sumnjive nacine.....