Predić se vratio u Beograd

M. Kralj

14. 03. 2018. u 08:34

Предић се вратио у Београд

Foto Narodni muzej Zrenjanin / Uroš Predić u svom beogradskom ateljeu

Zapažena izložba Narodnog muzeja iz Zrenjanina u Galeriji Sanu. Postavku čine slike, crteži, studije, lični predmeti, nameštaj...

DELA i predmeti iz ateljea Uroša Predića u Svetogorskoj ulici, u kome je živeo i stvarao 44 godine, ponovo će se naći u Beogradu posle više od 60 godina, pred posetiocima Galerije SANU, gde će večeras od 19 časova biti otvorena izložba, realizovana u saradnji sa Narodnim muzejom u Zrenjaninu, koji od 1954. čuva slikarev vredni legat. Postavka "Dakle, vi ste taj Uroš Predić", povodom 160 godina od rođenja velikog majstora i akademika, prva je njegova izložba koja se organizuje pod krovom zdanja u Knez Mihailovoj.

Pročitajte još: Pupin i Predić prijatelji do groba

Prema rečima akademika Dušana Otaševića, upravnika Galerije SANU, postavka će obeležiti još jedan jubilej - pola veka ovog izložbenog prostora, a otvoriće je akademik Ljubiša Rakić.

OPROŠTAJ BEOGRAĐANA IZLOŽBU će pratiti i dva kratka filmska zapisa. Na jednom je slikar snimljen u svom ateljeu, kada je imao 94 godine, a na drugom je oproštaj Beograđana od velikog majstora. Naime, dan posle Predićeve smrti, 12. februara 1953. godine, njegovo telo preneseno je u zgradu SANU, gde su se od njega, od 12 do 15 časova, opraštali njegovi poštovaoci, a pored otvorenog kovčega govorili Vasa Pomorišac, Vojislav Đurić i Veljko Petrović. Predić je potom sahranjen u rodnom Orlovatu.

- Predićevo delo obuhvaćeno je od prvih, školskih crteža, do slike "Kamenovanje Svetog Stefana", koja je ostala nezavršena na štafelaju kada je umro - rekla je predstavljajući izložbu, autor Olivera Skoko, viši kustos zrenjaninskog muzeja. - Pored dela predstavili smo i njegovu ličnost, odnos prema porodici, prijateljima, savremenicima. Njegov dugi život obuhvata čitav jedan vek naše kulture.

U beogradskom ateljeu, koji je kompletno prenet u Zrenjanin, slikar koji je poživeo 96 godina, sačuvao je gotovo sve: razglednice, pisma, fotografije, vizit karte... Taj celokupan inventar poslužio je kao osnov za ovu izložbu koju čine 32 rada Uroša Predića (slike, crteži, studije), kao i vajarski i crtački radovi drugih autora koji su predstavljali ovog umetnika. A priču o Predićevoj ličnosti dopuniće lični predmeti, nameštaj, fotografije, posetnice, ordenje, dnevnik, slikarski rekviziti i materijal, katalozi, knjige, časopisi...

Pročitajte još: IZLOŽBA U ZRENjANINU: Trajni Predićev sjaj

Kurioziteti postavke koju čine različiti segmenti (od njegovog školovanja u rodnom Orlovatu, preko Pančeva, Beča, putovanja po Italiji, povratka u zavičaj do konačnog preseljenja u Beograd) su i jedini sačuvan gimnazijski crtež njegovog prijatelja Mihajla Pupina, kao i crteži po kojima je Predić radio ikone za Njegoševu kapelu na Lovćenu koja je srušena. Jedna od njegovih najpoznatijih slika "Vizija u oblacima" zauzeće posebno mesto uz detaljnu interpretaciju, sa upisanim objašnjenjima.

Zrenjaninska postavka je, kako je rekla Jelena Mežinski Milovanović, viši kustos Galerije SANU, za ovu priliku dopunjena portretima Vuke Velimirović, Ksenije Atanasijević i Marka Murata, koji su deo Umetničke zbirke SANU, kao i Predićevom "Autobiografijom" iz Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti. Postavku "Dakle, vi ste taj Uroš Predić", otvorenu na slikarev rođendan 7. decembra u Zrenjaninu, videlo je za dva meseca, više od 8.000 ljudi, istakla je Jelena Gvozdenac Martinov, v. d. direktora Narodnog muzeja.


KOSOVKA DEVOJKA

DEO postavke je i jedna od Predićevih najpoznatijih i retko izlaganih slika - "Kosovka devojka", koja u javnosti nije viđena poslednjih 13 godina, a za ovu priliku pozajmljena je od Muzeja grada Beograda. Ovo ikoničko delo kako je objasnila Isidora Savić, kustos Muzeja grada, nastalo je 1919. godine, a po porudžbini Kola srpskih setara. Kao predložak za sliku inspirisanu čuvenom narodnom epskom pesmom, Prediću je poslužilo istoimeno delo hrvatskog slikara francuskog porekla Freda Kikereca (1845-1893).


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije