PROŠLE jeseni Radovan Beli Marković odbio je (o čemu je naš list pisao) da u Topoli primi nagradu "Jovan Skerlić" (koju je dobio zajedno sa Vukom Draškovićem i Vitomirom Teofilovićem) u znak solidarnosti sa trojicom prethodnih laureata kojima ni posle godinu dana priznanje nije uručeno. Pokazalo se da je istina još poraznija: novčani deo nagrade nije isplaćen nijednom od prethodnih dobitnika još od 2010. godine.

Ovim povodom otvorenim pismom javnosti obratili su se dosadašnji "skerlićevci" Vitomir Teofilović, Zoran M. Mandić, Jovan Pejičić, Milan R. Simić, i u ime pokojnog Miroslava Josića Višnjića njegova supruga Mirjana. Priznanje je, inače, dobio i Nikola Cincar Poposki, koji je u međuvremenu preminuo.

- Svim učesnicima konkursa je naznačeno da nagradu čine povelja, plaketa sa Skerlićevim likom i novčanim iznosom od pet hiljada evra u protivdinarskoj vrednosti što je objavljeno u štampi još 2010.

PROČITAJTE JOŠ - Radovan Beli Marković: "Somaštanije" s ovog i onog sveta

Predsednik žirija Zoran Milisavljević je u prisustvu predsednika opštine rekao laureatima da će novac biti isplaćen za dve nedelje. No, ništa od toga. Dobitnici prethodnih priznanja su se žalili, dok i najuporniji nije digao ruke od ćoravog posla - navodi se u pismu.

Laureati smatraju da je opštinska vlast, u ime poštovanja svog slavnog sugrađanina, dužna da obezbedi pisce.

VELIKO RAZOČARANjE - SAOPŠTENjE žirija i vest u medijima o nagradi koju sam dobio za zbirku eseja "Dnevnik čitaoca" primio sam sa velikim zadovoljstvom i ponosom, jer nagrada nosi ime neponovljivog Jovana Skerlića. Onda je usledilo veliko razočaranje. Našao sam se među piscima koji od nagrade nije dobio ni povelju, ni plaketu, ni novčani deo - kaže, za "Novosti", Milan R. Simić.

- Predsednik opštine Dragan Živanović je lično uručio povelje i plakete, a njegov potpis i opštinski pečat je moralni blagoslov i materijalni garant nagrade, bez obzira na to kako su interno raspoređene nadležnosti i obaveze Opštine, Fonda za nagrade i žirija - smatraju dobitnici nagrade.

U razgovoru, za "Novosti", Teofilović pojašnjava da je inicijator nagrade Zoran Milisavljević sebe inaugurisao i kao suosnivača i kao stalnog predsednika žirija. Od svih dobitnika je redovno uzimao žiro račune, ali novac nije uplaćen nijednom od njih.

- Novčani deo nagrade ne postoji - tvrdi Dragan Živanović, predsednik Opštine Topola. - Osnivačkim aktom predviđeno je da se nagrada "Jovan Skerlić" sastoji od plakete i diplome, a opština Topola nema obavezu da dobitnicima isplati novčani deo nagrade. Novčani deo nije ni pomenut u osnivačkom aktu. Koliko je meni poznato, zamešateljstvo je napravio jedan član žirija - Zoran Milisavljević koji je obećao piscima da će dobiti novac. O tome se sa nama nije dogovarao. Ako im je nešto obećao, neka se obrate njemu! Nagrada se dodeljuje u našim prostorijama, svake godine vodimo dobitnike na ručak, time smo ispunili sve naše obaveze.

U kratkom razgovoru Zoran Milisavljević nam je rekao da on sa ovim slučajem nema nikakve veze i da nije u stanju da daje šire objašnjenje, jer je na bolničkom lečenju. Pre nekoliko dana oštećeni pisci uputili su Radomiru Andriću, predsedniku Udruženja književnika Srbije, prijavu Sudu časti ove književničke organizacije protiv Milisavljevića. U prijavi se navodi da je on nezakonito trošio novac Fonda za nagrade, više godina obmanjivao pisce i traže da se hitno isključi iz žirija i pozove na odgovornost.

ŠTA MI MOŽETE?

SVIMA koji su pitali kad će biti isplaćena nagrada i gde su pare sponzora Zoran Milisavljević pretio je da će im oduzeti nagradu ako se opet budu raspitivali, a sledećeg puta bi im osorno rekao: "E, nema nagrade, oduzimam ti je zbog raspitivanja!" Na napomenu da je obećao nagradu od 5.000 evra u dinarima i da je radi isplate uzeo od svih brojeve žiro računa, uzvraćao je: "Ja sam predsednik žirija, mogu da menjam odluke i unapred i unazad! Šta mi možete?!" "Odlučio sam: nema nagrade!" - otkriva nam Teofilović.