Ugledna nagrada za Suze Miljanova

M. N. M.

17. 02. 2018. u 08:54

Угледна награда за Сузе Миљанова
Pesnik Ranko Jovović dobitnik priznanja "Izviiskra Njegoševa". Delić: Jedinstven pesnički glas protesta, nepristajanja...

DOBITNIK značajne književne nagrade "Izviiskra Njegoševa" za 2016. i 2017. godinu, koju dodeljuju Eparhija budimljansko-nikjeste pesnik Ranko Jovović. Jovović, koji na srpskom jeziku stvara više od 50 godina, nagradu je, prema odluci žirija, dobio za celokupno pesničko delo, a povodom knjige "Suze Marka Miljanova".

Odluku žirija koji su, uz dr Jovana Delića, činili i dr Ranko Popović, dr Ivan Negrišorac, dr Dragan Hamović i Milutin Mićović, obrazložio je u sredu u Narodnom pozorištu predsedavajući Delić, rekavši da je Jovović stekao jedinstven, prepoznatljiv, nepotkupljiv pesnički glas među srpskim pesnicima, glas protesta, nepristajanja, posrtanja u težnji za slobodom.

- Jovović već pola veka svojim divljim plačem pozdravlja divlje pesnike sveta svojim glasom novorođenog divljaka, ne mareći za slavu poetika i oslanjajući se na glasove i pesničke sudbine neprilagođenih - naveo je Delić. - Njegova poezija se hrani užasima ovog sveta, kojih se nadoživljavao i nagledao. "Suza moja nema roditelja" je onaj Njegošev stih u čijem znaku protiče Jovovićev život, od detinjeg plača i pevanja do prvog divljeg plača. Čežnja za suzinim roditeljem postaje i čežnja za suzom koju valja vratiti u ljudsko oko, jer je ona znak i mera srca. Otuda i suze Marka Miljanova koje se celo stoleće ne suše nad Crnom Gorom i njenim udesom.


PROČITAJTE JOŠ - Pesnik Ranko Jovović dobitnik književne nagrade „Izviiskra Njegoševa“ (VIDEO)


O pesniku Ranku Jovoviću su govorili i članovi žirija: Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, i književnik Milutin Mićović. Mićović je istakao da prava poezija direktno povezuje čoveka s njegovim temeljom, budeći u njemu slobodu i stvaralačku silu, a to u osnovi znači - čojstvo i junaštvo.

Dobitnik nagrade je, u svom obraćanju, kazao da "Gorski vijenac" jesmo učili, ali ga nismo sasvim naučili, doživeli, inače nas, kako je kazao Jovović, ne bi tukla i mučila fukara, i domaća fukara, i u onom ratu, koji smo vodili mahom molitvom, ni u ovim prokletim ratovima do danas i prekodanas.

- Ali Bogu hvala, mi smo Srbi, mi smo visoka molitva i iskra u kamenu. Naša sloboda je vječna borba za slobodu - kazao je Jovović, zahvalivši svima koji su se setili te njegovu poeziju i život nagradili slavnom "Njegoševom Izviiskrom".


URUČENjE PRIZNANjA

NAGRADA "Izviiskra Njegoševa" će biti uručena tokom ovogodišnje manifestacije "Dani Svetog Vasilija Ostroškog" u Nikšiću, a sastoji se od povelje i plakete vajara Ljubiše Mančića i novčanog iznosa.

Dosadašnji dobitnici ovog književnog priznanja su Miodrag Pavlović, Rajko Petrov Nogo, mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije Radović, Milovan Danojlić i Ljubomir Simović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije