OD našeg glumačkog velikana Nebojše Glogovca, koji je 12. februara sahranjen u Aleji velikana, nisu se oprostili samo poštovaoci u Srbiji i regionu, već i u Češkoj. U velikoj dvorani Muzeja Karlovog mosta u Pragu, jednom od najreprezentativnijih kulturnih zdanja u ovom gradu, u nedelju, 11. februara, upriličena je komemoracija.

Organizator događaja bilo je Udruženje građana LUKA PRAHA, koje vodi Veso Đorem, a poslednju počast rano preminulom srpskom glumcu, jednom od najpriznatijih u regionu i u Evropi, odalo je nekoliko stotina građana Praga. Među onima koji su došli da se oproste od njega najbrojniji su bili poštovaoci iz bivših republika nekadašnje velike Jugoslavije, koji danas žive u Češkoj. O Glogovcu i njegovom nesvakidašnjem daru koji su obeležili srpsko i regionalno pozorište i kinematografiju, govorio je reditelj Lordan Zafranović, koji se vrlo emotivno oprostio od njega.

PROČITAJTE I:POSLEDNjE ZBOGOM HEROJU ISTINE: Nebojša Glogovac ispraćen na večni počinak (FOTO / VIDEO)

- Glogovac je bio neko ko je svojom senzibilnošću i glumačkim umećem oživljavao i nadograđivao sve likove koje je igrao u filmovima i u pozorištu - istakao je Zafranović, izražavajući i veliko žaljenje što se njihova saradnja, koju je planirao u novom filmu koji priprema, neće ostvariti.

Mnogobrojnoj publici prikazan je film Rajka Grlića "Ustav Republike Hrvatske", poslednje veliko ostvarenje Nebojše Glogovca, koje mu je 2017. donelo nagrade na svetskim i domaćim festivalima.

Projekcija filma u češkom muzeju