TEŠKA tišina i tuga uvukli su se u Beograd 9. februara ujutru, kada je objavljeno da je ovaj naš svet napustio veliki glumac Nebojša Glogovac, i da će sve one pozorišne, filmske i TV uloge zbog kojih smo ga obožavali sada igrati na nebeskoj pozornici. Glogovac, koji je do 49. godine već bio glumačka legenda, koji je osvojio svetsku filmsku javnost, evropske i regionalne pozorišne scene i najveće domaće i inostrane nagrade, svojim darom, duhovitošću, šarmom, jednako je osvojio i srca milionske publike. Taj divni, veličanstveni, večiti dečak iz Trebinja, sin sveštenika Milovana i majke Milene, krojačice, rođen je 30. avgusta 1969. Iz Trebinja, njegova porodica 1976. stigla je u selo Opovo, a godinu dana kasnije u Pančevo, gde je Nebojšin otac postavljen za protu Uspenske crkve.

"Stigao sam u Pančevo kao protin sin, i to u vreme kada nije bilo popularno da se veruje u Boga, slave slave, obeležavaju Božić i Vaskrs. Taj banaćanski fazon bio je drugačiji od onog na šta sam navikao u Trebinju, i čudno smo se osećali svi u porodici, a ja kao mali možda najčudnije. Te promene sredine uticale su na moju prilagodljivost i napor da shvatim ljude oko sebe i da čitam iz njih. Verujem da je to uticalo na moj glumački poriv", pričao je Glogovac o svom detinjstvu.

O danima provedenim u porti barokne crkve, prvim dečjim nestašlucima, fudbalu koji se igrao svaki dan, ali i o vremenu kada su svi bili jednaki, kada se ljudi nisu raspoznavali po novcu, bogatstvu, moći, nacionalnosti, odeći, već po dobrom vaspitanju, moralu i hrabrosti, Glogovac je rado govorio, ističući da je svoju moralnu vertikalu poneo iz Hercegovine.

"Pamtim mnoge mentalne fotografije koje sam kao mali poneo iz Trebinja, Dramiševa i Nevesinja, odakle su mi majka i otac. Sećam se mnogih finih ljudi, urezani su mi njihovi likovi, njihov ponos, ta visina, lepota, zdravi razgovori... Previše je toga čega se sećam za jedan intervju", pričao je Nebojša, za "Novosti".

Tokom osnovne škole pohađao je i muzičku, odsek za klarinet, i o tom delu biografije kada je pokušavao da postane muzičar, imao je čitav dosije najduhovitijih priča. Glogovac je bio i đak čuvene pančevačke gimnazije "Uroš Predić", koju su pohađali, kako stoji na tabli škole, velikani kao što su Uroš Predić, Miloš Crnjanski, Mihajlo Pupin, Jovan Bandur, Zoran Petrović, Miroslav Antić, a u Pančevu je postojao i dramski amaterski studio "Atelje mladih". To je bila prva scena na koju je stao Nebojša Glogovac, veliki, a po raznovrsnosti žanrova, dramskih i filmskih dela, epoha, možda i najveći glumac srpskog pozorišta i filma. A njegov dolazak na scenu, kako je svedočio, bio je kao u nekom holivudskom scenariju - sasvim slučajno, jer je posle gimnazije upisao studije psihologije na Filozofskom fakultetu.

Sutra: Magični dar i harizma