PUBLIKA I KOLEGE O NEBOJŠI GLOGOVCU: Učio nas je poštenju, hrabrosti i životu

Radmila Radosavljević

10. 02. 2018. u 22:19

Iza Nebojše Glogovca, slažu se kolege i publika, ostaće ogromna praznina u srpskim pozorištima i na filmskom platnu. Bio je divan otac, imao je neku dirljivu emotivnost prema sinovima, a onda i prema ćerki, i činio je sve da ih zbliži

ПУБЛИКА И КОЛЕГЕ О НЕБОЈШИ ГЛОГОВЦУ: Учио нас је поштењу, храбрости и животу

"Žena sa slomljenim nosem" / Foto arhiva "Novosti"

KAD umire glumac, umiru sve moguće podele uloga u kojima je još mogao zaigrati, gase se čak i oni reflektori koji nikada nisu bili upaljeni, otkazuju se predstave koje nikada nisu bile zakazane... Kad umire glumac, umire stotine likova, a život se ukazuje poput loše predstave u kojoj rasplet i završetak nisu vešto pripremljeni. Kad plačemo zbog smrti glumca, mi ne plačemo samo za njim, nego za svim danima i svim predstavama koje smo zajedno s njim proživeli u teatru...".

Nebojša Glogovac (1969-2018) napustio je ovaj svet u petak, baš kao junak drame "Kad umire glumac" Mira Gavrana - neočekivano, u tišini, u iznenadnoj tragičnoj životnoj predstavi koju niko nije mogao da nasluti. O njegovoj teškoj bolesti, kanceru na plućima, javnost je saznala tek pre desetak dana, i dok su svi verovali da mu borba za život tek predstoji, i da će iz nje sigurno izaći kao pobednik, ona je već bila završena. Sada plačemo za njegovim Nikom Đurovim u "Lažnom caru Šćepanu Malom", za Vladimirom u "U potpalublju", Dimom u "Polonezi Oginjskog", Troilom u "Troilu i Kresidi", Andrejom u "Buretu baruta", Danom u "Bliže", Lagranžom u "Molijeru, još jedan život", pukovnikom Vesovićem u "Pijanoj noći 1918.", Ivanom u "Hadersfildu"... Iza Glogovca, kako kaže kritičar Ivan Medenica, ostaće ogromna praznina, kako u JDP-u i srpskom pozorištu, tako i na scenama u regionu, na kojima je često igrao sarađujući sa najznačajnijim rediteljima.

Poseban deo njegove biografije čine filmski likovi, od kojih su mnogi, zahvaljujući fantastičnom talentu Glogovca, ušli u urbani rečnik mlađe generacije. Replikom, "Muk, jebote", koju izgovara beogradski pandur opisujući gol "Crvene zvezde" protiv "Arsenala" u Londonu, koga Glogovac igra u "Munjama" Radivoja Raše Andrića, godinama su ga pozdravljali fanovi širom regiona.

Poslednju veliku filmsku ulogu, profesora Vjeku Kralja, homoseksualca - transvestita, maestralno je odigrao u "Ustavu Republike Hrvatske" Rajka Grlića. Film je 2016. osvojio nagrade za najbolje ostvarenje na više od deset svetskih festivala, a Glogovcu je doneo nagrade za najboljeg glumca u Londonu, Italiji, gde je proglašen Evropskim glumcem godine, u Puli, Filmskim susretima u Nišu...

"Hadersfild"


Sa kakvim je stavovima Glogovac išao kroz život najbolje svedoče njegovi bliski prijatelji. Najveća želja velikog glumca u poslednjih godinu i po dana bila je da njegovi sinovi Gavrilo (20) i Miloš (17), koje ima iz prvog braka sa suprugom Minom Glogovac, budu prava braća njegovoj ćerki Sunčici, koju je sa Milicom Šćepanović dobio oktobra 2016.

- Glogovac je bio divan otac, imao je neku posebnu, dirljivu emotivnost prema svojim sinovima, a onda i prema ćerki. Od prvog trenutka njenog rođenja činio je sve da ih zbliži, i gledao je da svaki slobodan trenutak provede sa svojom decom - kaže, za "Novosti", jedan od njegovih bliskih prijatelja.

"Nemanjići"


Glogovac nas je učio važnim životnim lekcijama i ulogama koje je odbio - nije hteo da igra u filmu Anđeline Žoli "Zemlja krvi i meda", jer je to bio loš politički pamflet.

BEBAN IZ "PORODIČNOG BLAGA": Moj stariji brat i učitelj zauvek, smejem se i plačem u isto vreme

- U holivudskoj produkciji je nekakav trend da smo samo mi u ovim ratovima ubijali, klali, silovali, dok su ostali ne znam šta radili, i to bez ikakve filmske estetike koja jedino opravdava postojanje nekog filma. Nikako ne bih voleo da igram u priči u kojoj je samo jedan narod kriv, i lud, i krvoločan, a svi drugi su divni i male mace, bez obzira na to o kom narodu je reč - objasnio je tada Glogovac.Ono čemu nas je on učio bile su i vrednosti koje su možda veće i od same umetnosti, a to su ljudskost, čestitost, snaga i hrabrost da se uvek brane istina i sopstvena uverenja.


PASKALJEVIĆ: JEDNOSTAVAN I SKROMAN

PRVU ocenu svetskih kritičara Glogovac je dobio u časopisu "Verajeti", posle filma "Bure baruta" Gorana Paskaljevića, koji je 1998. osvojio nagradu kritike u Veneciji u glavnom takmičarskom programu, nagradu Evropske filmske akademije za najbolji film i koji je "Paramaunt" prikazivao u više od 200 bioskopa u Americi. Za lik taksiste u ovom filmu, kritičari su Glogovca nazvali glumcem svetskog formata, kakav je potreban Holivudu. Sjajne kritike dobio je i iz pera čuvenog DŽona Dejvisa u Torontu, za lik Mila Petrovića u filmu "Optimisti", takođe u Paskaljevićevoj režiji.

"Ustav Republike Hrvatske"


- Ne mogu da verujem u užasnu vest o Nebojšinom odlasku! Bio je najtalentovaniji glumac koji se u poslednje tri decenije pojavio na balkanskim prostorima. Divan čovek, jednostavan, skroman, kao što su i svi umetnički velikani. Neka ti je večna slava, dragi Glogi - izjavio je Paskaljević za "Novosti".


ANTONIJEVIĆ: OGROMAN DAR

U FILMU "Spasitelj" Predraga Gage Antonijevića, koji je 1998. obišao svetske festivale i dobio brojne nagrade, Glogovac je igrao brata glavne junakinje. U njegovoj hit seriji "Ubice mog oca" naš legendarni glumac oduševljavao nas je likom Jovana, koji mu je i jedna od poslednjih TV uloga, a ove godine Glogovca ćemo premijerno gledati i u Antonijevićevom filmu "Zaspanka za vojnike".

- Bio je poseban, veliki, ostavio nam je svoj ogromni dar, i ogromnu tugu da za njim žalimo - izjavio je Antonijevioć za "Novosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije