Tri najveća priznanja za Vuletićev Rekvijem (VIDEO)

R. RADOSAVLjEVIĆ

08. 02. 2018. u 20:58

U Muzeju Jugoslovenske kinoteke svečano dodeljene tradicionalne nagrade kritike FIPRESCI Srbija za 2017. Među laureatima glumica Sloboda Mićalović, rediteljka Mila Turajlić, snimatelj Đorđe Nikolić...

Три највећа признања за Вулетићев Реквијем (ВИДЕО)

CEREMONIJA Naša novinarka uručila nagradu Vuletiću za scenario Foto V. Danilov

APSOLUTNI pobednik 25. jubilarne dodele godišnjih nagrada Sekcije FIPRESCI Srbija (Međunarodne federacije filmskih kritičara i novinara) je reditelj Bojan Vuletić.

Crna komedija "Rekvijem za gospođu J." donela mu je nagrade za najbolji film, režiju i scenario.

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Slobodi Bobi Mićalović za ulogu u filmu "Na mlečnom putu" reditelja Emira Kusturice.

- Nagradu FIPRESCI posvećujem svom ocu - istakla je glumica.

Među ovogodišnjim laureatima je i rediteljka Mila Turajlić, čiji je film "Druga strana svega" nagrađen kao najbolje dokumentarno ostvarenje, a nagrada za najbolji strani film, dramu "Bez ljubavi" Andreja Zvjaginceva pripala je distributeru, "MegaKom filmu".

Najbolju fotografiju ostvarili su Goran Volarević i Martin Šec u filmu "Na mlečnom putu", a najbolju scenografiju Goran Joksimović u istom ostvarenju. Nagrada za montažu pripala je Đorđu Stankoviću za film "Afterparti", za kostim Jeleni Stokući u "Zoni Zamfirovoj 2", dok je najbolji kompozitor Nemanja Mosurović, za muziku u filmu "Prokleti pas".


NAJBOLjI GLUMAC SRĐAN TODOROVIĆ

NAJBOLjU mušku ulogu ostvario je Srđan Žika Todorović u filmu "Prokleti pas".

- Ovo je prva nagrada koju sam dobio od filmskih kritičara, koje izuzetno cenim. Uvek mi je bilo vrlo važno šta ću da pročitam u novinama, naročito kad me pohvale - izjavio je Todorović, koji je u četvrtak bio ispraćen i najvećim aplauzima.


ZA ŽIVOTNO DELO

NAGRADA FIPRESCI za životno delo i trajni doprinos srpskoj kinematografiji posthumno je dodeljena filmskom kritičaru i dramaturgu Aleksandru D. Kostiću (1962-2017), kao i direktoru fotografije Đorđu Nikoliću.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije