Nepoznati heroji

D. B. M.

31. 01. 2018. u 07:52

Knjiga "Leget 1914" Slobodana Lazarevića u utorak predstavljena u Domu Vojske Srbije

Непознати хероји

Foto P. Milošević

SJAJ legendarnih pobeda srpske vojske na početku Prvog svetskog rata, na Ceru i Kolubari, bacio je u senku dramu koja se odigrala na Legetu, kod Sremske Mitrovice. O ovoj bici, u kojoj je u neravnopravnoj borbi sa neprijateljem izginuo čitav borilački sastav 13. puka, Slobodan Lazarević napisao je knjigu "Leget 1914", koja je u utorak predstavljena u Domu Vojske Srbije.

Lazarević je, pre svega, sagledao političke i vojne okolnosti koje su prethodile ovom događaju, kao i posledice stradanja 6.500 srpskih vojnika i oficira.

- Kao što je pravilo sa neprijatnim zbivanjima ne samo u istoriji već i u našim životima, drama o herojima sa Legeta prepuštena je zaboravu - rekao je autor knjige. - Generacije koje su doživele da o njoj svedoče najradije su, sem časnih izuzetaka, o toj drami ćutale. Namera mi je bila da tragediju timočke divizije na Legetu najpre stavim u politički ambijent Srbije uoči i tokom prve godine rata. U ambijent opterećen neraščišćenim računima između bivših zaverenika, stranaka i Dvora još od Majskog prevrata.

Recenzent knjige, pukovnik prof. dr Milivoje Pršić, smatra da bi "Leget 1914" trebalo uvrstiti u literaturu za "nauk i pamćenje".

Na promociji knjige, koju je objavio Univerzitet Megatrend, govorili su i istoričar Predrag Marković i profesor Dragan Nikodijević. Među prisutnima, bili su Aleksandar Gajović, državni sekretar Ministarstva kulture, Nikola Šainović i Petar Škundrić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Jovan

31.01.2018. 18:49

nema sada hejtera da pricaju lose o Megatrend Univerzitetu kada izdaje knjige o nasoj junackoj istoriji