Preminuo književnik Vuk Krnjević

D. Bt.

25. 01. 2018. u 15:52

Преминуо књижевник Вук Крњевић

Foto: V. Danilov

U četvrtak u Beogradu preminuo ugledni pesnik, kritičar, esejista

ISTAKNUTI pesnik, književni kritičar, esejista, filmski scenarista i kulturni pregalac Vuk Krnjević umro je u četvrtak ujutru na VMA u 83. godini. Čovek izuzetno bogate i raznovrsne biografije ostavio je upečatljiv trag u svim oblastima kojima se bavio: kao urednik i glavni urednik "Prosvete", TV Beograda, "Književnih novina", umetnički direktor "Bosna filma" i "Sutjeska filma", glavni i odgovorni urednik časopisa "Književnost" na čijem je čelu bio punih 27 godina, generalni sekretar Saveza književnika Jugoslavije.

Rođen 1935. u Sarajevu, gde je završio osnovnu školu i klasičnu gimnaziju, diplomirao je studije književnosti u Beogradu, gde je proveo ceo životni i radni vek.
Pročitajte još:Ko su bili pravi „Otpisani”?


Krnjević je iza sebe ostavio 25 pesničkih knjiga za koje je dobio mnogobrojna priznanja, među kojima su Zmajeva nagrada, "Branko Ćopić", "Milan Rakić", "Kočićevo pero", Povelja za životno delo UKS. Punih deceniju i po bio je redovni književni kritičar dva lista i objavio je dve knjige kritika "Kritički dijalozi" i "Bumerang", a za jedan kritički tekst dobio je nagradu "Milan Bogdanović". Veoma su zapažene i njegove dve knjige eseja, "Pristupi" i "Isidorine opomene", kao i nagrađivani scenariji za filmove "Tek sam kasnije počeo da rastem" i "Gazija". Njegova "Antologija srpskog pesništva 20. veka" doživela je svojevremeno tri izdanja na srpskom i dva na slovenačkom, a sačinio je i antologiju "Pripovedači iz Bosne i Hercegovine".

Kao čovek izuzetne širine, obrazovanja i intelektualne pronicljivosti, znao je dobro da prepozna sve ono što je novo i vredno u savremenoj jugoslovenskoj i srpskoj književnosti. To je posebno došlo do izražaja prilikom pripremanja svakog broja časopisa "Književnost", koji je, zahvaljujući njegovim kriterijumima, važio za najbolje književno glasilo. U njemu je okupljao pisce svih generacija i istovremeno priređivao okrugle stolove o trajnim vrednostima srpske baštine i piscima kao što su Andrić, Isidora, Vinaver, Kiš, Pekić, Selimović...

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.


ZAŠTITIO RUŽDIJA

U DVA mandata Krnjević je bio potpredsednik Srpskog PEN. Na svetskom kongresu PEN kluba usvojen je njegov tekst za rezoluciju o zaštiti života i dela Salmana Ruždija, pošto je ovaj pisac prvi put neposredno napadnut u Sarajevu i osuđen prilikom boravka iranskog predsednika u Jugoslaviji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Francesco

25.01.2018. 16:15

Uvek je šteta kad nas napusti dobar, odan Komunista. Smrt fašizmu Druže Krnjeviću i počivajte u miru.