Uručena nagrada Vasko Popa: Adam Puslojić pesnik neobične moći

J. J. B.

petak, 29. 12. 2017. u 21:19

Уручена награда Васко Попа: Адам Пуслојић песник необичне моћи

Adam Puslojić i Dragana Mitrović Foto J. J. Baljak

U Vršcu svečano uručeno prestižno priznanje. Zivlak: Autor koji je bitno obeležio više decenija našeg pesništva

PESNIKU Adamu Puslojiću u petak je u Gradskoj kući u Vršcu, šest meseci nakon što je proglašen za dobitnika, uručena prestižna nagrada "Vasko Popa" za knjigu Somnabulia Balcanica, u izdanju "Leksike". Novčani deo od 200.000 dinara, čiji je darodavac od ove godine lokalna samouprava, biće mu uplaćen u januaru.

Žiri je ocenio da Puslojićeva poezija "ima moć da se asimiluje u svakodnevni život", zbog čega su u izboru od 85 knjiga koja su konkurisala za prestižno priznanje, baš njegovu zbirku pesama odabrali za najbolju.

- Adam je neobičan pesnik. Bitno je obeležio više decenija srpskog pesništva, njegova dela su cenjena i na drugim jezicima, što smo imali u vidu prilikom odabira pobednika - rekao je predsednik žirija Jovan Zivlak.

PROČITAJTE JOŠ - Stid zbog "Pope"

Svečanost je obeležilo neobično obraćanje ovogodišnjeg laureata, koji se našalio da je dobro što organizator Dragoljub Đorđević, iz Agencije "Đorđević", koja je pre 23 godine osnovala nagradu, nije uspeo da nađe novog sponzora, jer je prirodno da Grad stoji iza priznanja koje nosi ime slavnog Vrščanina. Inače, godinama unazad nagradu je finansirala "Hemofarm fondacija", a novčani deo priznanja iznosio je 5.000 evra.

- Lepo je biti danas u Vršcu i zvati se Adam Puslojić - ponosno je naglasio pesnik. - Imajući u vidu peripetije oko organizacije, Đorđević mi je rekao da se potrudim da doživim ovaj 29. decembar, kako bih primio nagradu, i ja sam se svojski potrudio. Šta će biti sutra, videćemo.

Zahvalan Gradu što je doprineo da se nagrada ne ugasi, pesnik je gradonačelnici Vršca Dragani Mitrović poklonio pesmu "Vaskova plava pesma", koju je napisao veče pre dodele, dok je Zivlaku uručio crtež Leonida Šejke, koji mu je slavni umetnik poklonio 1961. godine.

- Ovo je dokaz da smo uradili pravu stvar, zbog čega će Grad od sada, pa navek, na ovaj način čuvati sećanje na svog sugrađanina i slavnog pesnika - poručila je gradonačelnica.

PROČITAJTE JOŠ - Adam dočekao "Popu"

Tradicionalno, program je vodila glumica Rada Đuričin, inače rođena Vrščanka, koja je bila veliki prijatelj Vaska Pope i njegove supruge Haše.


DRUŽENjE

LAUREAT je prisutne upoznao sa činjenicom da su on i Vasko Popa bili veliki prijatelji.

- Vasko mi je 1966. godine poverio svoje tada još neobjavljene pesme, koje sam ja, kao izaslanik, lično odneo pesniku Nikiti Staneskuu. On ih je preveo na rumunski jezik. Ta edicija je štampana u hiljadu primeraka, koji su prodati u istom danu. Eto, vidite šta znači pesnička slava - rekao je Puslojić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije