Severna Koreja za početnike

Marina Mirković

01. 12. 2017. u 16:17

Vrhunski grafički romani Gija Delila “Pjongjang” i Barbare Jelin “Irmina” pred srpskom publikom. Iz table u tablu ređaju se bizarne, često i potpuno nezamislive slike severnokorejske svakodnevice

Северна Кореја за почетнике

Crteži iz „Pjongjanga“/„Irmina“

KULTNI grafički roman Gija Delila “Pjongjang”, koji su nedavno na srpskom (i na ćirilici) objavili novosadski “Komiko” i beogradski “Kornet”, priča je o najmisterioznijoj zemlji na svetu, ispripovedana iz ugla kanadskog animatora koji je u prestonici Severne Koreje odista proboravio, crtajući u tamošnjem (jedinom) studiju.

Od sletanja na aerodrom na kome nema struje, sve sa Orvelovom “1984” (jer gde je drugo čitati, ako ne u Severnoj Koreji) pod miškom, preko nesrazmernog, oči u oči susreta sa gigantskim ocem nacije u 22 metra bronze (obaveznog za sve pridošlice), Delil je u slici i reči istkao pripovest koja naizmenično oduševljava i šokira, a neprestano mami makar na poluosmeh.

Iz table u tablu ređaju se bizarne, često i potpuno nezamislive slike severnokorejske svakodnevice - doduše, svakako malo manje nezamislive za nas koji Pjongjang čitamo na ćirilici, no za Delila kao pridošlicu sa “trulog” kapitalističkog Zapada. Istovremeno, autor zainteresovanom čitaocu daje i svojevrsni bedeker, putni priručnik sasvim koristan i upotrebljiv za svakog avanturistu koji bi eventualno poželeo da Pjongjang i sam poseti. Život u zemlji konstantnog paradoksa svakako se nije mnogo izmenio u međuvremenu, otkako je pre deceniju i po objavljen ovaj grafički roman, niti od te 92. godine po đuče merenju vremena (koje se u Severnoj Koreji meri od trenutka začeća oca nacije), kada se Gi Delil tamo obreo.

Bez suviše komentara, bez ikakve osude, čak posve apolitično (ako je taj pristup moguć kada se radi o zemlji u kojoj je sve zasnovano na strahu od silne mržnje, agresije, zla i nemorala koji prete spolja, odasvud), ovaj frankofoni autor kanadskog porekla nacrtao je i napisao vrhunsku, beskrajno duhovitu i do poslednje table interesantnu Severnu Koreju za početnike - mnogo više od onoga što se mahom očekuje od stripa. “Pjongjang” stoga i nije samo strip, već istinski roman. Vrcavo napisan, i nacrtan.

Drugi grafički roman koji se hrabro prihvatio jedne od najvećih, najtežih tema koje se (i pravi) romani uopšte mogu prihvatiti, je “Irmina”, višestruko nagrađivano delo Barbare Jelin, nemačke umetnice ruskog porekla - kod nas objavljeno takode u “Komiku”, ovog puta u koprodukciji sa izdavačkom kućom “Modesti”. Reč je o dramatičnoj, briljantno nacrtanoj (i napisanoj) pripovesti smeštenoj u sredinu tridesetih godina prošlog veka, o nemogućoj ljubavi između mlade Nemice i jednog od prvih crnih studenata na Oksfordu, koji, kao i Irmina, pokušava da živi nezavisnim životom.


PROČITAJTE JOŠ:
"Bankrot" EU na Balkanu?

Barbara Jelin slika (i rečima oslikava) dramu koja nastaje u sukobu između ličnog integriteta i društvenog poretka, a njen uzbudljivi i osećajni grafički roman izuzetno slikovito prikazuje represivnu atmosferu Nemačke u ratu, opažajući, sa saosećanjem i inteligencijom, trenutak kada je saučešće u zločinu rezultat izbora (svesnog ili nesvesnog) da se pogleda u stranu. Zbog svega toga, objašnjava jedan od naših izdavača, ovo obimno delo objavljeno je u skraćenom A4 formatu - da ne bi smanjivali table ni za jedan odsto, jer je “Irmina” najbolji nemački strip koji je pročitao do sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dačo

02.12.2017. 05:33

Pjongjang je mnogo zanimljiv grafički putopis koji bi mogao da se svrsta i u klasike svetske književnosti, ne samo stripa. Odlična su i ova primećivanja u tekstu. Jedino je šteta što u njemu nema nijedne table iz ovog remek-dela, jer stil kojim je ovaj roman nacrtan daje mu još mnogo veću vrednost.