BIVŠI BOKSER, DOBITNIK NAGRADE ZA ROMAN: Srbi svojataju Njegoša

V. K. - M. N. M.

14. 11. 2017. u 20:15

БИВШИ БОКСЕР, ДОБИТНИК НАГРАДЕ ЗА РОМАН: Срби својатају Његоша

Popović primio priznanje od Vujanovića

Milorad Popović, laureat nekada ugledne nagrade tvrdi da "velikosrpsko svojatanje" pesnika razara crnogorsku svest

VEĆ je odluka da Njegoševa nagrada pripadne Miloradu Popoviću za roman "Čovjek bez lica" (Otvoreni kulturni forum sa Cetinja i "Faktura" iz Zagreba), podelila crnogorsku javnost, a dodela ovog priznanja bivšem bokseru u utorak, poprimila je sve odlike političkog i kulturnog incidenta.

Primajući priznanje koje su pre njega poneli pisci nesagledivo većeg ugleda i formata, kontroverzni autor naglasio je da "velikosrpsko svojatanje Njegoša razarajuće deluje na razvoj crnogorske nacionalne svesti: jer, ukoliko najveći južnoslovenski pesnik, koji je uz to bio svetovni i duhovni poglavar Crne Gore nije Crnogorac, onda je svako dokazivanje nacionalne samobitnosti besmisleno i beznadežno".

Laureat za koga se tvrdi i da je bio u "poslovnim vezama" sa žirijem, dobijajući Njegoševu nagradu iz ruku predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, u Vladinom domu na Cetinju, nastavio je u sličnom tonu:


Pročitajte još - Zavera protiv Njegoša

- U duhovnoj matrici etnogenetičara i kleronacionalista nema mesta za sumnju, a kamoli za dvojnost ili višeznačnost: dakle ni za mogućnost da Njegošu, poput, recimo, Česlava Miloša, Gogolja, Brodskog, Andrića, Desnice, Kovača... čija dela baštine najmanje dve nacionalne književnosti, bude istovremeno crnogorski i srpski, konačno i južnoslovenski pesnik. Jer, implicitno bi priznali posebnost crnogorske nacionalne kulture, ali i svetonazorsku antinomiju: u crnogorskoj recepciji Njegoš je genijalni slobodar, a u velikosrpskoj doktrini on je uz Svetoga Savu, drugi stub tobožnje nacionalne superiornosti - rekao je Popović.

Ugledni poznavaoci Njegoševog dela, i autori koji su nagradu poneli dok je ona imala veći značaj i bila politički neuprljana, nisu u utorak želeli da ulaze u dublju polemiku sa Popovićem, koji je prepoznatljivost u Crnoj Gori sticao stavovima poput onog da je "problem sa Rusijom sekundaran, a sa velikosrpstvom trajan".

Matija Bećković, Ranko Jovović i Miro Vuksanović

- Siguran sam da nikoga na ovom svetu najnoviji dobitnik Njegoševe nagrade ne može ubediti da Petar Drugi Petrović Njegoš nije znao ko je, ni kojoj književnosti pripada - bio je telegrafski sažet akademik Miro Vuksanović, potpredsednik Njegoševog odbora Matice srpske.

Sažeta je bila i reakcija crnogorskog pesnika Ranka Jovovića:

- Njegoševa nagrada je potpuno degradirana. Time sam rekao sve!

U svom stilu, ironično, "skarednu besedu" prokomentarisao je i akademik Matija Bećković, nosilac Njegoševe nagrade:

- Lepo razmišlja i logično zaključuje, što se i očekuje od dobitnika Njegoševe nagrade.


ČOVEK SA LICEM

- UKUPNO Njegoševo delo nas podstiče i obavezuje da izgrađujemo ličnost na poštovanju morala i pravde. Na idealu čojstva, prema kom čovek ne treba da bude "čovjek bez lica" iz naslova romana dobitnika ovogodišnje Njegoševe nagrade, već čoveka sa licem, karakterom i osobenošću ili kako Njegoš poručuje - "ime česno zasluži li na njoj/ on je ima rašta polaziti" - rekao je Filip Vujanović, predsednik Crne Gore.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

Dejan

14.11.2017. 20:30

Bolje bi mu pristajala Drljeviceva nagrada, prozeta Muslolinijevim laureatom i plaketom Ante Pavelica.

Petar II Petrović Njegoš

14.11.2017. 21:09

Srpski pišem i govorim svima gromko govorim. Narodnost mi srbinska um i duša slavjanska!Imate svi po jednom da pogodite da je to napisao...

Ливер

14.11.2017. 21:43

@Petar II Petrović Njegoš - Они нису прочитали ни Горски вијенац а не да знају шта је тај геније српког рода написао!!!

Vladimir

14.11.2017. 21:50

sve su to trajne posledice udaraca u glavu.nepovratni proces odumiranja sive kore ovog puta "malog"- velikog mozga .Tipično crnogorski.

Безнадежно

14.11.2017. 22:10

Аман људи пажљиво читајте. Човек је јасно, прецизно и логично закључио, што је потврдио и Матија Бећковић "ukoliko najveći južnoslovenski pesnik, koji je uz to bio svetovni i duhovni poglavar Crne Gore nije Crnogorac, onda je svako dokazivanje nacionalne samobitnosti besmisleno i beznadežno"" Па стварно је безнадежно и бесмислено да доказујете шта смо када су нам преци стотинама кољена били Срби.

maja

14.11.2017. 22:23

Nego da se vratimo na to ko je priznao kosovo a ko ne? to pitanje se provuklo isuvise lako.

Dragan Lucic

14.11.2017. 23:01

Gospodin Matija Beckovic svojom izjavom je zasenio i dobitnika i dodelu nagrade. Svaka cast gospodine Beckovicu.

Bokser

14.11.2017. 23:27

To su isti oni koji promovisu gej parade, izmisljaju nove polove, lome kicmu porodice, i izdaju nacionalne i verske interese u ime svojih, licnih. Njegos se sam, svim svojim bicem, osecao Srbinom. Istovremeno je bio i Crnogorac. A kako je to moguce jedino nije jasno onima koji na silu hoce da, politickim, verskim, socijalnim, i raznim drugim smicalicama, promene istorijske cinjenice. Kakav je bio bokser - takav je i pisac.

cg

14.11.2017. 23:48

danas u cg i bokser može da dobije njegoševu nagradu ako javno ispoljava extremno negativan stav prema srbima, njihovoj tradiciji,istoriji i kulturi.to je jedini potreban uslov. poslije ovog ''priznanja'', matija bečković i ostali dobitnici trebalo bi da razmisle o tome da vrate njegoševu nagradu jer su svrstani u intelektualni kategoriju boksera i srbomrzaca

Мирко

15.11.2017. 02:05

Кад избацимо Његоша, остаје нам Марко Миљанов, а кад и њега избацимо остаје Стјепан Митров Љубиша. Кад избацимо ову тројицу Црногорцима не остаје један једини стари писац/пјесник. Дакле ствар је политизована до крајности да би црногорска нација имала какав такав темељ јер без тих писаца, као Црногораца цг националности нема ни те националности. Нека држава Србија сама оснује фонд Његошеве награде у Србији. Ова у Црној Гори па да видимо која ће да буде уваженија.

Bokelj

15.11.2017. 03:59

"... da je svako dokazivanje nacionalne samobitnosti besmisleno i beznadežno".... Sam je bokser sve rekao.

Oliver

15.11.2017. 05:16

Boksere, za ilegalan udarac dobijas diskvalifikaciju. Valjda si to nauchio ako se i nichega ne stidis. Gde onaj koji je udaran u glavu moze biti knjizevnik?

ranko75

15.11.2017. 06:44

Pa valjda ovaj bokser bolje zna ko je bio Njegos od samog Njegosa. On kao bokser je veliki strucnjak za te stvari. Oni dok boksuju stalno recituju iz Gorskog Vjenca "Srbin srpskom rodu svome ovo djelce posvjećuje. Njegovo je sitno cv'jeće po livadi pravoj Srpstva i uzraslo i pobrato i u v'jenac rodu dato."

Делија

15.11.2017. 07:16

Има доста боксера у Црној Гори, а они би борбу против Његоша! Па Бог не броји до десет, у нокауту су сви и пре борбе!!!

Logic

15.11.2017. 12:29

"Uzburka se mozak u tikvini..." Reče davno veliki pesnik. Žacnu me danas ovo vidovito predskazanje književnih vrednosti iz bokserskog pera. Surovo, ali tačno.

Avram

15.11.2017. 14:08

Milorade Popovicu,uradi DNK analizu da vidis ko si,ciji si,ko su ti koreni,pa onda pricaj o sebi,o Njegosu znamo svi ko je,Srbin,tako se i izjasnjavao,kao S R B I N.

Ruben

16.11.2017. 11:26

@Avram - Cemu dnk analiza ; tip je prosecan kreten pa bio Srbin, Crnogorac ili Marsovac sasvim je svejedno

Strankinja

11.10.2019. 16:58

@Avram - Upoznala sam ga, obicni, nekulturni covek, srbomrzac, neradnik prve klase, prosecni pisac, citala sam njegove knjige, i nije zasluzio niti jednu jedinu nagradu, za toa sam sigurna kad sam procitala njegove knjige. Ocaj, jad, beda, evo sad dobio nagradu u Sarajevo, naravno dobice, sredio mu e prijatelj, Hadzem hajdarevic, zatoa sto mu je ovaj dao sansu za boravak na Cetinju. Samo deal, nema nista tu. Sram vas bilo, kakvi pisci, vi ste niko i nista.