U GODINI kada obeležava 170. rođendan, Galerija Matice srpske u Novom Sadu u utorak je dobila izuzetan dar od Kompanije "Tarket" - vrednu umetničku zbirku koja sadrži 83 remek-dela srpske umetnosti.

Ugovor o poklonu potpisan je u izuzetno svečanoj atmosferi u prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića, predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i drugih zvanica.

PROČITAJTE JOŠ - "NOVOSTI" U DEPOIMA BIBLIOTEKE MATICE SRPSKE: Vekovi u tri miliona naslova

Upravnica Tijana Palkovljević Bugarski i generalni direktor kompanije "Tarket" Miroslav Okuka potpisali su ugovor o poklonu. Vredna umetnička kolekcija sastoji se od zbirke ikona, 29 slika, crteža i skulptura poznatih umetnika iz 20. veka, poput Nadežde Petrović, Zore Petrović, Rista Stijovića, Petra Omčikusa i drugih slikara, a tu je i 35 slika Petra Lubarde.

Ova umetnička dela, čija vrednost je procenjena na više od 54 miliona dinara, proglašena su za kulturno dobro Republike Srbije i tako je omogućeno da deo kulturnog nasleđa jedne privredne kompanije postane državno vlasništvo, a samim tim i javno dobro svih građana Srbije.

PROČITAJTE JOŠ - FOTO VEST: Projekcija na zgradi Matice srpske

- Ovaj dan je izuzetno važan za Srbiju u svakom, a ponajviše u ljudskom smislu jer donatorstvo i zadužbinarstvo čine jedno društvo boljim - poručila je premijerka Brnabić dodavši da je Vlada Srbije uradila najmanje što je mogla izdvojivši 11,64 miliona dinara iz budžeta za plaćanje poreza na dodatu vrednost za donaciju.

Brnabićeva je posebno zahvalila Nikoli Pavičiću, nekadašnjem direktoru "Sintelona" a od 2002. godine "Tarketa", koji nije došao u iskušenje da ova umetnička dela proda na tržištu, domaćem ili inostranom, već ih je sačuvao i pomogao da ona dospeju na pravo mesto - u galeriju najstarije kulturne institucije srpskog naroda.

Ministar Vladan Vukosavljević najavio je da predložena strategija razvoja kulture Srbije predviđa poreske olakšice koje nedostaju kako bi donatorstvo bilo vraćeno na glavnu scenu.

- Danas prisustvujemo događaju koji vraća donatorstvo na veliku scenu. Ovim gestom su se gospodin Pavičić i kompanija "Tarket" upisali zlatnim slovima u gramatu srpske kulture - rekao je ministar Vukosavljević.

Pošto je izrazio zahvalnost Vladi Srbije, Ministarstvu kulture, kompaniji "Tarket" i Galeriji Matice srpske, čiji stručnjaci su celu zbirku restaurirali, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je naglasio da će se ovaj dan pamtiti upravo po tome "što smo uspeli zajednički u nameri da sakupimo, sačuvamo i obnovimo jednu veliku kolekciju i najavio saradnju i na drugim važnim kulturnim i istorijskim projektima".

PROČITAJTE JOŠ - NA LICU MESTA: Svedok mudrosti naših predaka

MIHIZ, NATOŠEVIĆ I SENTANDREJA

PO rečima predsednika Igora Mirovića, Pokrajinska vlada je upravo obnovila rodnu kuću Borislava Mihajlovića Mihiza u Irigu, a pred njom su novi poduhvati - obnovi rodne kuće Đorđa Natoševića u inđijskoj opštini i zajednički projekat u Sentandreji u Mađarskoj, u staroj Preparandiji, gde će u budućnosti biti smešten srpski muzej.

VEROVALI ILI NE

UPRAVNICA Tijana Palkovljević kazala je da je Brnabićeva prvi premijer Srbije koji posle niza decenija posećuje Galeriju Matice srpske u Novom Sadu.

- Verovali ili ne, vi ste prvi premijer koji nam je došao još od Brozovog vremena - rekla je Palkovljevićeva.