Poruke iskrene humanosti

R. R.

07. 10. 2017. u 13:50

Dokumentarcem "Normalni autistični film" počinje 8. Bosifest. Na festivalu osoba sa invalididetom 18 ostvarenja

Поруке искрене хуманости

Foto Bosifest

DUGOMETRAŽNIM dokumentarcem "Normalni autistični film", u kojem češki dokumentarista Miroslav Janek jedinstvenom autorskom vizijom govori o autizmu kao o fascinantnom načinu razmišljanja, u sali Amfiteatra u Sava centru, u utorak, 10. oktobra, počinje 8. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom (Bosifest).

Prve festivalske večeri publiku očekuje i svetska pretpremijera izraelskog dokumentarca "Moj brat heroj", reditelja Jonatana Nira i Enoha Kasela, koji prati grupu mladih ljudi sa Daunovim sindromom na zahtevnom putu kroz indijske Himalaje. Do 12. oktobra biće prikazano ukupno 18 filmova iz sveta (deset u takmičarskom i osam u revijalnom programu), a otvaranju 8. Bosifesta prisustvovaće i brojni gosti - Nino Dolijasvili, autor gruzijskog filma "Poslušaj tišinu", Anastazja Dabrovska iz Poljske, koja stiže sa filmom "Danijel", Ana Bedynska iz Holandije, čije se ostvarenje "U drugom svetu" prikazuje u takmičarskom programu, Mirjana Isakov, koautorka srpskog filma "Kada bih mogla da biram"...

Reditelj Goran Radovanović, selektor programa, kaže da je ove godine na konkurs festivala pristiglo više od 90 filmova.

- Imao sam predrasudu da će među ponuđenim filmovima dominirati hibridna polufilmska-polutelevizijska ostvarenja sa dominantnim sociološkim ili čak medicinskim predznakom, i to je moja ogromna greška. Iznenađen sam kvalitetom! Zaista nisam očekivao toliku koncentraciju estetike, humanosti i pozitivne energije na jednom mestu - ističe Radovanović.

Na otvaranju publici će se obratiti direktor festivala Darko Ivić, ministar kulture Vladan Vukosavljević, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Biljana Barošević, kao i član gradskog Veća Dragomir Petronijević.DRAGOCENI OPTIMIZAM

RADOSLAV Rale Zelenović, koji je po drugi put član žirija, kaže da je ovaj festival izuzetno značajan za našu sredinu.

- Na Bosifestu se prikazuju filmovi koji nam, pre svega, na pravi način skreću pažnju na osobe sa invaliditetom. Oni publici, po pravilu, čak donesu i dragocenu dozu optimizma koja nam u životu potkatkada nedostaje. Koliko cenim Bosifest govori i činjenica što sam ga sa velikim zadovoljstvom promovisao ovog leta na Festivalu evropskog filma Palić - ističe Zelenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije