UZ besedu o Ivi Andriću i interpretaciju njegovog obraćanja studentima Univerziteta u Nišu, koji je održao davne 1965. godine, kao i retrospektivu događaja koji ga vezuju za Niš, ovaj grad obeležio je 125. godišnjicu od rođenja srpskog velikana.

Organizatori svečanosti su Ogranak SANU u Nišu, Univerzitet u Nišu i Univerzitetska biblioteka "Nikola Tesla".

Akademik Miro Vuksanović rekao je, za "Novosti", da godišnjice i jubileji jesu važni, ali ne zbog onog čija se godišnjica slavi, već zbog nas samih:

- Zato što je potrebno da se podsetimo šta su radili naši najzaslužniji ljudi, šta su nam ostavili i kako se mi prema tome odnosimo. Među prvim takvim ličnostima jeste Ivo Andrić koji zapravo jeste jedna velika, još nepročitana knjiga srpskog jezika i srpskih reči, koja je kao ničija druga progovorila na toliko jezika u svetu.


Pročitajte još: Andrićeve političke ideje i dalje aktuelne

Vuksanović je podsetio da bi trebalo više pažnje posvetiti i zadužbini Ive Andrića, kako bi ljudi bili u prilici da vide mesto u kom je rastao, školovao se i stvarao srpski nobelovac.

- Andrićev muzej i zadužbina funkcionišu kako treba, ali postoje dve nezbrinute Andrićeve kuće. Jedna u Višegradu, gde je odrastao i gde se školovao, on je tu kuću poklonio gradu, a oni su je prodali i ona je sada vlasništvo čoveka koji živi negde u inostranstvu. Druga u Herceg Novom, gde je živeo do 1968. Kapija je zatvorena. Trebalo bi iskoristiti godišnjicu, pozvati zainteresovane da se te dve kuće "ožive" - istakao je Vuksanović.

Akademik Ninoslav Stojadinović podsetio je na govor Ive Andrića na Letnjoj pozornici u Nišu pred prvim studentima.

- Njegovo obraćanje te davne 1965. bilo je briljantno. Mislim da bi danas svi ministri kao i svi prosvetari trebalo da pročitaju taj govor i da im on uvek bude pred očima kada spremaju zakon. Svaka reč mu je na mestu, kao da je reči merio danima. Andrić je bio ispred vremena, veoma studiozan - rekao je Stojadinović.


IZBEGLI TITA

DA Andrića za Niš vezuje mnogo toga govori i podatak da je upravo on postao počasni član i doktor Univerziteta u Nišu, i to umesto Josipa Broza Tita! Odmah posle osnivanja Univerziteta neko iz partije je predložio da se Tito izabere za počasnog člana. Jedan od prvih rektora Branimir Janković ubedio je komitetlije da to nije dobra ideja rečima: "Pa mi smo tek osnovani, mali smo i nepoznati, da se ne uvredi drug Tito", ispričao je rektor Dragan Antić.