ULOGA Borivoja Šurdilovića Šurde u seriji “Vruć vetar” omiljenom Smokiju donela je veliku popularnost, a scenaristi Siniši Paviću zauvek je obeležila karijeru. O saradnji dva velika umetnika, za “Novosti” govori nam čovek čije se serije pamte.

- Moj prvi susret sa Ljubišom Samardžićem bio je u bioskopu. Gledao sam “Prekobrojnu”. To je bio prvi kontakt, i ono što se zove “ljubav na prvi pogled”. Između nas dvojice stvorena je, kako se danas kaže, neka hemija. Imao je nešto što je iz njega izbijalo, bez obzira na to kakvu je ulogu igrao. Bilo da je igrao u “Divljim svinjama”, kao mali švercer, ili nekog partizanskog borca. Kod njega je uvek dominirao jak životni naboj. On je prosto živeo u ulozi - kaže, na početku, Pavić.

Objašnjava nam da su dugo birali glavnog glumca:

- Reditelj Aca Đorđević i ja smo postigli kompromis, smatrajući da dobar glumac može da odigra sve, a loš ništa. Ali i za tu ulogu bilo je važno odabrati pravu ličnost. I odabrali smo Ljubišu Samardžića. Ne samo da je na njemu ležao teret serije, jer je on bio prisutan u više od 80 odsto kadrova, a od takvog glumca zavisio je i uspeh serije - kaže nam Pavić i analizira kako je Samardžić ušao u taj lik:

PROČITAJTE JOŠ: Spavaj mirno, uz svog jedinca

- Ljubiša je igrao Šurdu na svoj način i samo je tako mogao da igra. Iz sveg bića. Sreća je bila u tome što je način na koji je on odabrao da igra Šurdu bio i najbolji. Odigrao ga je ne kao lenjivca, ne kao čoveka koji ne voli da radi, koji je lenj, kome pada pritisak, koji zanoveta, koji na svakom poslu zabrlja... On je ušao u suštinu lika. Šurda se bori protiv okolnosti u kojima se našao. On je borac za mesto pod suncem, za krov nad glavom, za pravu ženu... U svakoj borbi je trpeo poraz za porazom, ali do konačne pobede. A to je pobeda ljubavi nad prevarom, talenta nad osrednošću, čestitosti nad sumnjivim ljudima... Nije pristajao na kompromise. A kada je sve to našao, onda je ispalo sve kako treba.

Pavić nam otkriva da ima posebnu žal...

- Posle toga sam tražio i da igra u “Boljem životu”, ali tu je imao potpuno drugačiju ulogu. Čoveka koji vara ženu, hohštaplera koji se kocka... Ali i u toj ulozi je bio šarmantan i plenio je. Bilo mi je žao, iako je to bila velika serija, što njegova uloga nije mogla biti još veća. I još nešto mi je žao, što nije igrao u “Srećnim ljudima”. Nažalost, pobedio je stav da televizija troši lice glumačko i da ne treba stalno uzimati Ljubišu. Moja supruga Ljiljana i ja i danas smatramo da bi on obogatio tu seriju - seća se Pavić, i zaključuje:

- Ali tako je kako je, ja sam zadovoljan i srećan što je on učestvovao u onome što je za mene bilo veoma važno i što sam imao sreću da imamo takvog glumca. Hoću još da dodam da veliki glumci nikad ne umiru do kraja, odnosno ne umiru potpuno. Ono što je Šurda uradio, trajalo je evo već 40 godina. I danas kažu, kad se reprizira serija, da je Šurda življi nego ikad ranije. Ja se nadam da će i oni koji su se tek sad rodili, koji će se možda roditi, imati prilike da se susretnu sa Šurdom.

PROČITAJTE JOŠ: Poruka unuke Ljubiše Samardžića tera suze na oči (FOTO)

PRVI PRAVI SUSRET

ZAJEDNO smo radili neke manje stvari na televiziji, nešto za njega i Milenu Dravić. A prvi naš pravi susret srećom dogodio se baš na do tada mom najznačajnijem tekstu, a to je “Vruć vetar”. Dugo je tražen glumac za glavnu ulogu, a ta serija je dugo pripremana. Deset epizoda je snimano punih devet meseci - kaže Pavić.


PROČITAJTE JOŠ:

TEŽAK ŽIVOT LjUBIŠE SAMARDžIĆA Posle smrti sina, utehu sam pronašao u poslu

ODLAZAK JOŠ JEDNE GLUMAČKE LEGENDE(VIDEO) Preminuo Ljubiša Samardžić