BROJNI poštovaoci likovne umetnosti pohrlili su sinoć (petak) na otvaranje ekskluzivne izložbe slika Miodraga Dade Đurića (1933 – 2010) i Ljube Popovića (1934 – 2016), u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada i Fondacije „Plavo“ iz Beograda.

U ime domaćina,u likovnom salonu KCNS, prisutne je pozdravila Sunčica Marković, zamenica direktora KCNS, naglasivši da je ova nesvakidašnja izložba koja objedinjuje dvojicu velikih umetnika svetskog renomea, Miodraga Dadu Đurića i Ljubu Popovića, prvi put u Novom Sadu.

Projekat pod nazivom Dado – Ljuba – Ukrštanja, publici nudi po jednu kapitalnu sliku ova dva velika majstora slikarstva i pruža priliku za novo sagledavanje njihovih umetničkih dometa.

Miodrag Dado Đurić predstavljen je izuzetnim delom iz 1976-77. godine „Diptih Monžavula“ (Diptyque de Montjavolt) velikog formata 150×500 cm,koje je bilo u višedecenijskom vlasništvu prestižnog muzeja Solomon Gugenhajm iz Njujorka, dok je Ljuba Popović zastupljen veoma značajnim delom iz 1975-76. godine „Lepotica dana“ (La belle de jour) formata 210×300cm, doskorašnjim vlasništvom pariske Galerije Tese Herold.

Izložena slika Dade Đurića

Autor ove postavke, književnik i istoričar umetnosti Dragan Jovanović Danilov, čiji tekst otvara katalog izložbe,nazvao je ovu postavku Magična ukrštanja Đurića i Popovića, dva fanatična posvećenika svom poslu.Podsetio je da naziv slike Ljube Popovića, jednog od naših najobrazovanijih slikara, asocira na čuveni film Luisa Bunjuela „Lepotica dana“ sa Ketrin Denev u glavnoj ulozi .

- Danas u svetu postoji vrlo lep običaj da se izložba pravi od jedne slike.Ovakav tip izložbi omogućuje ljubiteljima umetnosti da na toj jednoj slici vide sve karakteristike jednog umetnika – objasnio je Danilov, dodajući da je kod nas princip „jedna slika – jedna izložba“ ustanovila galerija u Valjevu.

Kao ideja za postavku u KCNS, poslužio je članak „Dado-rat, Ljuba rat i mir“ iz 1970. godine poznatog francuskog pisca i likovnog kritičara Alena Žufroae (1928 – 2015), objavljen u pariskom časopisu za savremenu umetnost Opus International. Tekst u kome je ovaj vrsni erudita združio dva prijatelja istražujući njihove bliskosti i razlike, pri tom navodeći da je malo slikara kao što su Dado i Ljuba čije delo svedoči o poštovanju umetnosti.

Izložena slika Ljube Popovića

Tokom trajanja ove postavke, izložbu će posetiti đačke ekskurzije, a biće organizovane i svakodnevne projekcije filmova i intervjua dvojice umetnika. Takođe,poslednjeg izložbenog dana, 8. septembra u 19 časova,biće organizovana javna tribina o umetničkom putu i dostignućima Đurića i Popovića.

Tom prilikom o dvojici vrsnih umetnika govoriće Milan Tucović, slikar, Nikola Kusovac, istoričar umetnosti koji je poznavao obojicu umetnika , Peca Popović koji je poznatiji kao rok kritičar, ali i istoričar umetnosti i istoričarka Biljana Jotić.


MERE SIGURNOSTI

KAKO je reč o izuzetno vrednim platnima, KCNS je u saradnji sa novosadskom policijom mere sigurnosti podigao na najviši nivo.