NA bistu Radeta Drainca na Hisaru, danas su cveće položili ministar kulture Vladan Vukosavljević i ovogodišnji dobitnik nagrade "Drainac" Milovan Danojlić, za knjigu "Životi, životi", čime su u Prokuplju počeli 48. "Drainčevi književni susreti". Danojlić se prisetio da se sa Drainčevom poezijom sreo pre 62 godine kada je došao u Beograd.

- Već sa prvim koracima i nagonom ptice selice pronašao sam put do Narodne biblioteke smeštene onih godina na samom kraju Knez Mihailove ulice. Kafanski poznanici na koje sam kao beskućnik bio upućen, svi u daljoj ili bližoj vezi sa književnim poslom, skrenuli su mi pažnju na pesnike i pripovedače čije se knjige nisu mogli naći u knjižarima niti su im imena rado i često pominjana. Gotovo šapatom su prenošena od usta do usta imena Crnjanskog, Rastka Petrovića, Nastasijevića pa tako čuh i za Drainca - rekao je Danojlić.

On je naglasio da ga je Drainac privukao snagom i širinom glasa, buntovnim stavom prema svakidašnjici.

Vukosavljević je Danojliću uručio nagradu i rekao da će ministarstvo nastaviti da finansijski podstiče kulturni život u Prokuplju, pomenuvši projekte vezane za Zavičajni muzej i Narodnu biblioteku "Rade Drainac", i izgradnju bine na Hisaru.