POŽEGA je domaćin tradicionalnog, 12. međunarodnog studentskog filmskog kampa nazvanog "Interakcija" i Sedmog internacionalnog masterklasa dokumentarnog filma pod imenom "Interdok", na kojima će do 27. avgusta učestvovati 35 mladih stvaralaca iz 21 zemlje sa svih meridijana.

Ovogodišnja "Interakcija" započela je otvaranjem izložbe radova Dragane Žarevac i Anice Vučetić u beogradskoj galeriji "Remont", veče uoči dolaska učesnika kampa u Srbiju. A, okupljanje mladih filmskih stvaralaca i ove godine organizovao je nezavisni filmski centar "Filmart" iz Požege, uz podršku Ministarstva kulture, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka i brojnih partnera iz javnog, nezavisnog i biznis sektora.

- Podeljeni u tri grupe, 15 studenata režije, kamere, dizajna zvuka, montaže i produkcije će boraviti na prostoru Užica, Ivanjice i Čačka, gde će snimiti tri dokumentarna filma na temu "Mali grad - veliki ljudi". Posle će u Požegi montirati materijal, a pridružiće im se i 20 polaznika masterklasa "Interdok", pa će zajedno prisustvovati predavanjima iz oblasti kreativnog dokumentarnog kratkometražnog filma - kaže filmski režiser, idejni tvorac kampa i njegov izvršni direktor Dejan Petrović, naglašavajući i to da će sa mladima raditi afirmisani stvaraoci Dragan Elčić i Mladen Matičević.

U večernjim satima, u OŠ "Emilija Ostojić" će biti prikazivani studentski, ali i filmovi afirmisanih autora. Nadalje - u saradnji sa "Medija deskom Srbija" - biće održane radionice namenjene učesnicima kampa i predstavnicima audovizuelnog sektora, te kompanijama, nevladinim organizacijama, organizatorima kulturnih manifestacija i profesionalnim mrežama.

Premijera filmova nastalih na ovogodišnjem kampu zakazana je za 26. avgust, u dvorani Kulturnog centra u Beogradu.

Dejan Petrović

REZULTATI

TOKOM boravka u zapadnoj Srbiji, studenti će posetiti Drvengrad Emira Kusturice, manastire u Ovčarsko-kablarskoj klisuri i ostale znamenitosti.

Inače, kamp u Požegi je do sada okupio 204 učesnika iz 50 zemalja, dok je masterklasu "Interdok" prisustvovalo 78 mladih stvaralaca iz 30 zemalja. Snimljen je ukupno 41 film i osvojeno 13 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.