PRVU dramsku premijeru na 68. Dubrovačkim letnjim igrama, predstavu “Gospoda Glembajevi” Miroslava Krleže, u režiji Zlatka Svibena, tokom šest festivalskih večeri (od 5. do 10. avgusta) videlo je više od dve hiljade gledalaca.

Poznati naslov Dubrovačke letnje igre postavile su prvi put u svojoj istoriji, a publika je uprkos visokim temperaturama i dugom (četvorosatnom) trajanju, posvećeno pratila Krležino delo. Po oceni kritike, dobar izbor bila je i sama pozornica: umesto nekog od klasičnih i prepoznatljivih dubrovačkih scenskih prostora, predstava je izvedena u Umetničkoj galeriji koja je, svojom istorijom, i sama po sebi “glembajevska”...

Veliki glumački ansambl predvodio je Predrag Ejdus u ulozi Ignjata Glembaja, Anja Šovagović Despot igrala je barunicu Kasteli, a Mijo Jurišić bio je Leone Glembaj. Njihovu igru kritika je izdvojila kao jedan od glavnih aduta predstave. Inače, u ekipi su i Bojana Gregorić, Damir Lončar, Mladen Vujčić, Vladimir Posavec, Amar Bukvić, Robert Bošković, Lujo Kunčević, Perica Martinović i drugi. Autor scenografije je Leo Vukelić, kostimografije Bjanka Adžić Ursulov, muzike Zlatko Tanodi, a koreografiju je osmislio Staša Zurovac.


HOR MRTVIH DUŠA

U PREDSTAVI svoju ulogu ima i uigrani hor mrtvih duša, sastavljen od mladih glumaca koji “koreo-pevno” uprizoruju Leonove misli: Stjepan Lah, Džon Gečević, Luka Bjelica, Šiško Horvat Majcan, Marina Bažulić, Marija Kolb, Karmen Sunčana Lovrić, Maro Drobnić i Vedran Komerički.