Milomir Kragović: Holivud i Srbi

Milomir Kragović, književnik i novinar

11. 08. 2017. u 13:56

Миломир Краговић: Холивуд и Срби
Bez obzira na sve zakletve i zapaljive priče o slovenskoj duši, neverovatno je da u izdavačkoj srpskoj produkciji preovladavaju zapadni pisci, čak i oni najgori. Treš knjige!

ZNAČAJNI ruski savremeni pisac Zahar Prilepin dobio je nagradu u Andrićgradu i govorio o odnosu Holivuda prema Slovenima. Kaže Zahar: "U Holivudu uvek pobeđuju najveći roboti i najveći majmuni, samo nikad ne pobeđuje Sloven i nikad ne pobeđuje Hristos."

Strastveni istraživač zapadnih dvostrukih aršina, koji nas je prerano napustio, Zoran Petrović Piroćanac u svojoj antologiji antisrpstva "Hoćeš li i dalje da budeš Srbin" (izdavač: "Novosti") pominje holivudski film Bad Company sa Entonijem Hopkinsom i Krisom Rokom u glavnim ulogama. Film prikazuje "srpsku terorističku grupu samoubica" zvanu Crna ruka koja planira da postavi mini nuklearnu bombu usred Vašingtona. Ni manje, ni više!

Dvehiljadite i posle snimljena je gomila holivudskih filmova u kojima su Srbi glavni negativni junaci. U filmu "Ekstremne operacije" iz 2002. godine, filmska ekipa se pentra po austrijskim Alpima i kao slučajno otkriva skrovište međunarodnog teroriste, Srbina Slobodana Pavlova. On zauzvrat pokušava da ubije ne samo filmadžije, nego i skijaše na koje usput naiđe.

Holivudski scenaristički "biseri" imali su, i imaju, jedan jedini cilj: da proizvodnjom filmskih i televizijskih laži prikrivaju perverzne zločinačke delatnosti tadašnjih svetskih moćnika. Da od žrtve naprave dželata!

U pravu je najtiražniji ruski pisac Zahar Prilepin kada tvrdi da bi uz muziku Kusturice i "No smoking orkestre" danas plesali i Tolstoj i Dostojevski da su živi.

Bez obzira na sve zakletve i zapaljive priče o slovenskoj duši, neverovatno je da, primerice, u izdavačkoj srpskoj produkciji preovladavaju zapadni pisci, čak i oni najgori. Treš knjige! Mi i ne znamo ko su naslednici Tolstoja, Dostojevskog, Puškina, Gogolja...

Jeste li čuli za Leonida Juzefoviča, Petra Aleškovskog, Dmitrija Gluhovskog, Anu Skorobinec, Sergeja Šargunova, Kseniju Bukšu? Naravno da niste, nisu prevedena njihova dela, iako osvajaju svetski čitalačko tržište poput Zahara Prilepina.

Zašto velike izdavačke kuće ignorišu ruske pisce? Pitam i sebe i vas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

TWIGGY-LOZNICA

11.08.2017. 14:52

BRAVISSIMO, GOSPODINE KRAGOVIĆU !!!ČOVEK KOJI UME DA PREPOZNA TUĐI KVALITET I SAM GA U SEBI NOSI....!!!KNJIŽEVNOST JE JEDINI PRAVI LEK ZA PREVAZILAŽENJE TUROBNE SVAKODNEVICE....!!! POZDRAV !!! TWIGGY LOZNICA

Paja

13.08.2017. 06:13

Kome se ne svidjaju ne mora da gleda holivudske filmove. Zasto Srbi ne prave filmove sa Amerikancima kao negativcima, niko im ne brani?