ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA ''NOVOSTI''

U OČEKIVANjU gošće, čuvene glumice Vanese Redgrejv koja dolazi na Brione tokom predstojećeg vikenda, prvi čovek pozorišta "Ulisis" Rade Šerbedžija provozao je članove ovog teatra čamcem "Gaga", legendarnog srpskog glumca Dragana Nikolića, koji je dobio na poklon od Milene Dravić.

Barka od šest metara, sada ukrašena Gaginim likom "Popaja" iz filma "Balkan ekspres", a koju je Nikolić kupio neposredno pre nego što se razboleo, služiće, po Šerbedžijinim rečima, da glumce vodi na probu.

- Nisam mnogo razmišljao šta ću sa poklonom svog velikog druga i prijatelja Dragana, odmah sam brod prosledio "Ulisisu" - rekao je Šerbedžija, čim se lepa barka otisnula sa mola Velikog Briona. - Mnogo će vode proteći Savom i Dunavom dok se ne rodi opet jedan takav mangup, poseban junak kao što je bio Dragan. Bio je iskren, jednostavan, a njegov brod postaće zaštitni znak našeg pozorišta.

Hrvatska vlast dramatično je smanjila sredstva za "Ulisis", pa će ove godine dobiti svega 20.000 evra, iako su u nekim dobrim sezonama dobijali i 100.000. Hrvatska Ratna mornarica prevozila je ranije publiku na predstave, ali je i to prestalo. Sada će čamac "Gaga", po rečima direktora projekta Duška Ljuštine, postati veliko pojačanje u "Ulisisovoj" mornarici.

SARADNjA SA FAJNSOM

POZORIŠTE "Ulisis" nastavlja sa izvođenjem predstave "Kralj Lir", koju je priredila Šerbedžijina supruga Lenka Udovički. U avgustu je na repertoaru "Antigona, 2000 godina kasnije", a Šerbedžija je najavio i veliki projekt sa Rejfom Fajnsom. Sa posebnom pažnjom očekuje se i gostovanje Bitefa sa predstavom "Novo doba", po tekstu Vuka Boškovića i u režiji Dina Mustafića.SEĆANjE Rade Šerbedžija