GRADSKA uprava Požarevca raspisala je nagradni konkurs za izradu idejnog rešenja za adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju rodne kuće poznate slikarke Milene Pavlović Barili (1909-1945), u čijem sastavu je i galerija koja nosi njeno ime. U ovom izložbenom prostoru, koji se nalazi u Ulici Voje Dulića, nalazi se više od 800 Mileninih slika i crteža, kao i njeni lični predmeti. Galerija je zvanično otvorena u junu 1962. godine i danas joj je potrebno proširenje i preuređenje, kao i preostalom delu Milenine rodne kuće, odnosno kuće njenog dede, trgovca Stojana Pavlovića.

Objekat u kojem se nalazi galerija ima 100 kvadrata, dok je u podrumskom delu na raspolaganju još 80. Da bi dogradnja i obnova mogli da se obave, prvo je zatraženo mišljenje Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu.

- Radi se o objektu sa spomeničkim svojstvima, prvenstveno memorijalnog karaktera, pa obnovu treba planirati što približniju originalnom izgledu Milenine rodne kuće, koji se može naći na starim fotografijama iz tog vremena - navedeno je u rešenju Regionalnog zavoda.

Prema potrebama koje su naveli u Galeriji, izložbeni prostor treba da ima oko 120 kvadrata, a podrumski 100, kako bi se u njemu održavale gostujuće izložbe i radionice. Takođe, neophodne su im i dve prostorije od po 20 kvadrata za pakovanje umetničkih dela i za galerijski depo, pet kancelarija, čajna kuhinja i ostava, kao i tri toaleta. Osim navedenog, neophodno je uraditi i rekonstrukciju fasade i popločavanje staza. Učesnici konkursa treba da predlože idejno rešenje sa predračunom radova za adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju objekta. Najbolji rad nagradiće se sa 200.000, a drugoplasirani sa 120.000 dinara.

* Nekadašnji izgled slikarkinog doma /  Foto Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo


ŠESTOČLANI ŽIRI

ROK za slanje idejnih rešenja je 25. avgust, do 12 sati. O njima će odlučivati šestočlani žiri, kojim će predsedavati gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović. Odluka o najboljim rešenjima treba da se donese u roku od 20 dana od dana otvaranja pristiglih radova.