Otvorena izložba posvećena projektu Vekovi Bača

Jl. B.

01. 07. 2017. u 09:44

Izložba posvećena viševekovnoj baštini Bača od petka u Domu Vojske Srbije

Отворена изложба посвећена пројекту Векови Бача

Deo postavke "Vekovi Bača" Foto: N. Fifić

IZLOŽBA "Kako očuvati i koristiti kulturno nasleđe - deset godina Razvojnog projekta integrativne zaštite nasleđa - Vekovi Bača" Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin autorke dr Slavice Vujović, arhitekte konzervatora, otvorena je u petak u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije i trajaće do 19. jula.

- Sačuvano kulturno nasleđe na teritoriji Bača je vredno i retko. Dodeljen mu je status zaštićenog kulturnog dobra, a pojedini spomenici, poput tvrđave Bač, manastira Bođani i Franjevačkog samostana, su od izuzetnog značaja - istakla je na otvaranju Asja Drača Muntean, pomoćnica ministra kulture za međunarodne odnose i evropske integracije.

Ona je najavila da će projekat "Rehabilitacija Franjevačkog samostana u Baču", koji se realizuje kao donacija EU, biti završen u aprilu 2018. godine.

- Taj "difuzni muzej", pored Franjevačkog samostana, uključio bi i Bačku tvrđavu i manastir Bođani, čime bi se doprinelo očuvanju vrednog objekta evropskog kulturnog nasleđa - navela je Drača Munteanova.

Izložba je nastala uz podršku Galerije Matice srpske, Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Centra za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i Fonda "Vekovi Bača".

Autorka izložbe i konzervator dr Slavica Vujović podsetila je da je izložba nastala povodom 65 godina postojanja Pokrajinskog zavoda i 10 godina projekta "Vekovi Bača".

- Publika će pronaći skrivene poruke i naš pokušaj da razumemo teritoriju kao poseban kulturni predeo i priču o osam milenijuma trajanja na tom neobično zanimljivom prostoru na kojem se nalazila granica na Dunavu - rekla je autorka.

ORFELIN

NA izložbi će biti prikazan redak i vredan arheološki materijal (sa prostora Tvrđave Bač i Franjevačkog samostana), zoografske ikone iz Bača. Deo postavke su i kopije bođanskih fresaka i grafike Hristofora Žefarovića i Zaharija Orfelina.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije