U MUZEJU Jugoslavije večeras u 19 časova biće otvorena izložba "Tito u Africi - slike solidarnosti", nastala kao rezultat saradnje istraživača Univerziteta u Ekseteru i ove naše muzejske institucije, a u okviru projekta Socialism Goes Global. Autori projekta, kao i tekstova u istoimenoj knjizi koja prati postavku su Radina Vučetić, istoričarka (Filozofski fakultet BU), Ana Sladojević (koja je i kustos izložbe uz Mirjanu Slavković iz MJ), nezavisna kustoskinja i teoretičarka umetnosti, Pol Bets, istoričar (Univerzitet u Oksfordu) i Radovan Cukić, kustos istoričar (Muzej Jugoslavije).

Izložba će predstaviti izbor više od 130 fotografija iz foto-arhiva Muzeja Jugoslavije, snimljenih šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, tokom putovanja Josipa Broza i njegove supruge Jovanke u afričke zemlje. Snimci beleže susrete sa značajnim istorijskim ličnostima, među kojima su etiopski car Hajle Selasije, egipatski predsednik Abdel Gamal Naser, i prvi premijer i predsednik Gane, Kvame Nkrumah. Biće predstavljeni i filmski zapisi, pokloni koje su Tito i Jovanka primili, izvodi iz pisanja afričke štampe, dokumenta i beleške koje objašnjavaju kontekst vremena...


EKSPONATI

IZLOŽENI eksponati su prevashodno iz fonda Muzeja Jugoslavije, a ima ih i iz privatnih kolekcija porodica Dušana Lalevića i Mirka Lovrića, kao i iz Muzeja afričke umetnosti - zbirke Vede i dr Zdravka Pečara, Arhiva Jugoslavije i Filmskih novosti. Izložba će biti otvorena do 3. septembra.