ANDRIĆGRAD - Drugi sajam knjiga u Andrićgradu održaće se od 27. juna do 12. jula, u organizaciji Andrićgrada, Andrićevog instituta i Beogradskog sajma.

Svečano otvaranje planirano je na Vidovdan, 28. juna na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu, a gosti sajma će biti Matija Bećković, Dušan Kovačević, Dragoslav Mihailović, Zahar Prilepin, Vladimir Kecmanović, Đankarlo de Kataldo, Lorenco Miljioli, Andrea Gambeta... Po završetku ceremonije najavljena je predstava "Prah", koprodukcija Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta u režiji Veljka Mićunovića, a zatim i koncert grupe "Bajaga i instruktori". Manifestacija u čast knjige biće otvorena istovremeno sa 40. Višegradskom stazom, koja tradicionalno okuplja kulturne poslenike iz Republike Srpske. Sajam će se odvijati uz zanimljiv prateći program - promocije reprezentativnih izdavača iz RS, Srbije i Crne Gore, predstavljanje najznačajnijih književnih dela, okrugle stolove i radionice iz oblasti savremene literature, filma, istorije, jezika, pisma, s posebnim osvrtom na italijansku književnost i umetnost. Kako je najavljeno, svoje radove predstaviće brojne kulturne i javne ličnosti, koje će kroz polemike doći do novih zaključaka iz oblasti književnosti, ali i ostalih kulturoloških i društvenih pitanja.

Pokrovitelji manifestacije čiji je idejni osnivač reditelj Emir Kusturica su predsednik RS Milorad Dodik, Ministarstvo kulture Srbije, Predstavništvo RS u Srbiji i Opština Višegrad, a sajam će svečano otvoriti ministar nauke u Vladi RS Jasmin Komić. nR. R.


IZDAVAČKI PODUHVAT GODINE

SVOJA izdanja predstaviće kuće "Laguna", "Vulkan", "Prometej", "Akademska misao", "Zadužbina Dositej Obradović", "Narodna biblioteka Republike Srpske", Filmski centar Srbije, "Albatros plus", "Partenon", "Buk", "Filip Višnjić", "Miba buks", Catena mundi, "Akia Mali princ", "Nova knjiga", Arhiv Srbije, "Andrićev institut", "Begen", "Valera", "Grafid", "Pro desk", "Darkvud", kao i Beogradski sajam knjiga. Poslednjeg dana sajma žiri će dodeliti Nagradu za izdavački poduhvat godine.


SRPSKI JEZIK I ĆIRILICA DANAS

POSLE polaganja cveća na spomenik Ivi Andriću 27. juna, biće održana svečana akademija i otvaranje Višegradske staze, na kojoj će govoriti Dušan Kovačević. Na Vidovdan, 28. juna biće otkriven spomenik Mehmed-paši Sokoloviću, održaće se radionica "Savremena literatura i kinematografija", a tu su i izložbe "Srpkinja - heroina Velikog rata" i "Hleb u Velikom ratu". Dan kasnije najavljen je okrugli sto "Srpski jezik i ćirilica danas", na kojem će govoriti profesori Miloš Kovačević, Slobodan Remetić, Jelica Stojanović, akademik ANURS Milanka Babić...