Gran pri za Zaveslaje

J. V.

16. 06. 2017. u 09:31

Vladimir Perović nagrađen na festivalu "Zlatni prosjak"

Гран при за Завеслаје

Vladimir Perović

NA upravo završenom međunarodnom 23. festivalu "Zlatni prosjak", u Košicama u Slovačkoj Gran pri pripao je Vladimiru Peroviću, za kratki dokumentarni film "Zaveslaji" iz produkcije Radio-televizije Vojvodine.


Na festival je ove godine pristiglo oko 300 filmova iz celog sveta. Prema sudu stručnog, međunarodnog žirija, polovina je bila toliko dobra da je zaslužila priznanje. Nažalost, broj nagrada je, kao i na svakom festivalu, ograničen.


U uži izbor ušlo je duplo više filmova nego što je to običaj - 45. Ostvarenja sa suženog spiska prikazivana su tokom tri festivalska dana. U žestokoj konkurenciji, film našeg kolege Vladimira Perovića uspeo je da se istakne kao najbolji. Reakcije na projekciji bile su iskrene i emotivne, a komentari stručnjaka pozitivni.


- Uspeh dokumentarnog filma proističe iz vanserijske ličnosti kajakaša Arsena Arsenovića, kojem je posvećen, dokumentarac, ali i iz vrhunskih dometa snimatelja Želimira Tota, snimatelja zvuka Damira Paluške i montažera Jaroslava Kolara - ističe nagrađeni Vladimir Perović, kojem je ovo 100. priznanje. Slučaj je udesio da jubilej bude obeležen Gran prijem.


Arsen Arsenović


"Zaveslaj" je priča o Arsi, koji je sa 19 godina (2012) izgubio desnu nogu. Nekoliko godina kasnije, uz pomoć trenera Maje, koja je otkrila njegove neverovatne veslačke sposobnosti, Arsenović je čeličnom voljom počeo da trenira kajak. Danas ovaj parakajakaš u svojoj vitrini ima zlatnu medalju u disciplini KL3 sa ovogodišnjeg Svetskog kupa na Adi Ciganliji.


- Drago mi je da je Dokumentarni program RTV, uprkos svemu, uspeo da sačuva dokumentarnu produkciju u njenom pravom smislu. Po tome se naša televizija izdvaja u regionu - poručuje Perović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)