Ćopičeva zadužbina: Hronike gorke sudbine

Jl. B.

četvrtak, 08. 06. 2017. u 21:18

Ћопичева задужбина: Хронике горке судбине

Laureati: Anđelko Anušić i Miroslav Cera Mihailović / Foto I. Marinković

Svečano uručena priznanja Zadužbine Branka Ćopića za prozu i poeziju u SANU. Nagrade Anušiću za "Glasove sa granice" i Mihailoviću za "Pogled sa koca"

NAGRADA Zadužbine Branka Ćopića za dela visoke umetničke vrednosti objavljena prvi put u 2016. godini, svečano je uručena juče u SANU, laureatima Anđelku Anušiću za roman "Glasovi sa granice" u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva (Istočno Sarajevo) i Miroslavu Ceri Mihailoviću za zbirku pesama "Pogled sa koca" koju je objavio "Kairos" iz Sremskih Karlovaca.

Jednoglasnu odluku da nagrada pripadne Anušiću i Mihailoviću doneo je Upravni odbor Zadužbine koji čine akademik Milosav Tešić (predsednik), dopisni član SANU Goran Petrović i akademici Matija Bećković, Dušan Kovačević i Nada Milošević Đorđević.

Tešić je rekao da Anušić analizirajući dvovekovnu sudbinu srpskog naroda koji se u obe Krajine, u Bosanskoj i Vojnoj, vekovima borio za opstanak i identitet, ostavlja lekovitu poruku da je iskustvo prošlosti najvažniji zalog za budućnost. "Glasovi sa granice" su svojevrsna spomenica, slojevita hronika koja prati stvarne istorijske događaje sapete sa sudbinom krajiških potomaka.

- Autor je imao tu sreću ili nesreću, a u svakom slučaju gorku prednost što je srpska istorija Krajine sama po sebi, predstavljala autohtonu tragediju. To je i jedinstveno književnoistorijsko svedočenje o "Oluji", o mukotrpnom putu ka Matici i dramatičnom prihvatu u njoj - rekla je Nada Milošević Đorđević.

Ona je izrazila nadu da će autor prvoj od knjiga iz krajiške tetralogije uskoro pridružiti i ostale.

- Ne znam ima li igde na planeti manjeg prostora, a sa tolikim potencijalom ratne toponimike u samoj svojoj stvarnosti, kao što je krajiška Atlantida - kazao je Anušić, zahvaljujući se na nagradi koju je nazvao "najlepšim grmečkim, vezenim peškirom naše savremene književnosti".

U nagrađenoj zbirci pesama "Pogled sa koca" Mihailović peva o naličju vremena u kojem živimo, a Tešić je podsetio da motiv nabijanja ljudi na kolac kao vid svirepog kažnjavanja odavno prisutan u srpskoj književnosti.

- Ako bismo se zapitali dokle će se od Srbije tražiti da ispunjava zahteve koji razaraju njeno državno i nacionalno biće, od pesnika ćemo dobiti krajnje onespokojavajući odgovor, jer će maltretiranje trajati dok "ne vide da si sviko, da te nema, da si niko" - istakao je Tešić.


PISANjE JE RISKANTNA RABOTA

Pesnik Miroslav Cera Mihailović pročitao je besedu "Pisanje šteti piscu" zahvaljujući se na nagradi koja ga uvodi u Ćopićevu baštu sljeza.

- U više nego oskudnim vremenima, nemoguće je ne biti zamišljen nad sobom i nad sudbinom sopstvenog naroda. Tamo gde je svaka istinska vrednost dovedena u pitanje, deplasirana i izložena poruzi, pisanje je očito riskantna rabota - rekao je Mihailović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije