Jelena Ponomarjova: Evropa će platiti ceh za Kosovo

Branko Vlahović

03. 05. 2017. u 11:57

Jelena Ponomarjova za "Novosti" povodom promocije nove knjige. Sve osobine banditske države: klanovi, trgovina drogom i nasilje

Јелена Пономарјова: Европа ће платити цех за Косово

Foto: Aleksandar Ščerbak

MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


PREMA nivou banditizma i isprepletenosti kriminala i vlasti, današnja fantom-država Kosovo može se uporediti jedino sa afričkom državom Zair u drugoj polovini sedamdesetih godina. Po haosu i nesigurnosti koja vlada na Kosovu, ono se može uporediti sa Avganistanom i Libijom posle zapadne vojne intervencije. Nevolja je tim veća što se Kosovo nalazi u Evropi, koja je godinama dokazivala kako je primer demokratije i ljudskih sloboda.

Ovo, za "Novosti", kaže Jelena Georgijevna Ponomarjova, autorka knjige "Razbojnička država - Kosovo u svetskoj politici", koju je objavila izdavačka kuća "Evrobuk", u prevodu Antonele Bijelić. Profesor Teorije međunarodnih odnosa u Institutu za međunarodne odnose pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, Ponomarjova će svoje delo predstaviti beogradskoj publici večeras od 18 sati, u Privrednoj komori Srbije. Ponomarjova je pisala i o kriminalizaciji Kosova posle otimanja te srpske južne pokrajine, a zapažena je i njena knjiga o "Kriminalnoj internacionali".

- Da se albanska mafija bavi trgovinom ljudskim organima, drogom, pranjem novca, dobro se zna, ali se političari u Evropi prave da to ne vide, a i ne žele da priznaju, jer su mnogi od njih učestvovali u otimanju srpske teritorije i stvaranju albanske države na Kosovu i Metohiji - kaže, za "Novosti", ruska profesorka. - Kao što je poznati američki istraživač Šacberg na primeru Zaira pokazivao da su zapadni standardi i političke teorije daleko od realnosti banditskih država, lako se može dokazati da na Kosovu nema nikakve demokratije, već cveta kriminal. Sve što je Šacberg napisao o Zairu sedamdesetih može se videti na Kosovu danas, gde vladaju banditski klanovi i gde cvetaju trgovina drogom i nasilje. Današnje Kosovo ima sve karakteristike banditske države, jer glavnu moć imaju mafijaške strukture - tvrdi Ponomarjova.

EDI RAMA I "VELIKA ALBANIJA" * AKTUELNIM izjavama albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija ruska profesorka kaže:
- Poznavaoci istorije Balkana znaju da je ideja o "velikoj Albaniji" dosta stara. Spominje se još od Prvog svetskog rata. Radi se o složenoj igri albanskih vođa. Pošto nema oštrih i odlučnih reakcija na Zapadu na izjave Rame i Tačija, jasno je da prećutno podržavaju ideju ujedinjenja svih Albanaca. Tom istom Zapadu je smetalo i smeta da svi Srbi žive u jednoj zemlji. Blaga reakcija sve govori. Zašto se ne oglasi neko od uglednijih zapadnih političara ako su zaista protiv stvaranja "velike Albanije"?

* Zašto Amerikanci ćute i ne komentarišu to što se na Kosovu regrutuju teroristi za ratovanje u Siriji i što je to tranzitni punkt za prebacivanje droge u Evropu?

- Dobro se zna da Amerikanci u blizini Uroševca imaju veliku bazu. NJihove vojne ali i druge obaveštajne službe imaju mnogo informacija i dosta dobru sliku o situaciji na Kosovu, ali oni namerno ćute jer im je Kosovo potrebno. Te političare mafijaše i njihove klanove Amerikanci će iskoristiti kada im budu bili potrebni za realizovanje ličnih ciljeva. Amerikanci se prave da ne vide šta se zbiva na Kosovu iz još jednog razloga - da bi oslabili Srbiju. Sve što se radilo i što se radi na Kosovu je psihoistorijski udarac na Srbiju i Srbe.

* Da li Amerika veruju da albanski kriminalci i teroristi ne mogu biti opasnost za njih?

- Ja ne razumem Evropljane. Sada je albanska mafija postala jača i bolje organizovana od italijanske. Evropa se čudno ponaša, jer će joj se jednog dana sve to obiti o glavu. Glavni ceh za kratkovidu politiku na Kosovu i otimanje srpske teritorije platiće Evropa kad Albanci počnu da joj prave velike probleme.

* Sve češće se govori i piše da turske tajne službe rovare na Kosovu i u Albaniji i da učestvuju u projektu stvaranja "velike Albanije". Šta vi mislite o tome?

- Iako me sagovornici iz Turske uveravaju kako njihova zemlja nije umešana u događanja na Balkanu, ja im ne verujem, jer činjenice, ipak, govore drugačije. Iz izjava najviših turskih rukovodilaca vidi se da su Turci uključeni u političke procese na Kosovu i Metohiji i na drugim prostorima na Balkanu gde je nekada bila njihova carevina. Islam su Albanci primili od Turaka, kao i deo muslimana u BiH. Neosporno je da Turska želi da ima uticaj ne samo na Albaniju, nego i na druge zemlje gde je nekada davno bila. Ne treba zaboraviti na veliki broj građana Turske koji su poreklom s Balkana.

Foto: MK.ruSTRAH OD NOVOG RATA NA BALKANU

PROFESORKA Ponomarjova (49) jedan je od vodećih stručnjaka za noviju istoriju Balkana. Predaje na Moskovskog državnom institutu za međunarodne odnose.

- Bojim se da na Balkanu opet ne dođe do rata - kaže Ponomarjova. - U Makedoniji je posle izbora situacija postala još nestabilnija. Kosovo je bomba usporenog dejstva. Istorija ne prašta greške, zato Srbija mora da jača svoje savezništvo s Rusijom. Ne sme se dogoditi da ostane bez ijednog iskrenog velikog saveznika, jer sama ne može da se odbrani od agresora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

мрсимуд

03.05.2017. 13:36

Госпођо Пономарјова, запад није имао "интервенцију у Либији", већ агресију. СБ-УН није донео маја 2012 резолуцију о нападању и бомбардовању Либије, већ успоставу зоне забране лета која се искључиво односила на ваздушни војни саобраћај. Либија је бомбардована мимо правних норми. Дакле на Либију је извршена агресија, а не интервенција!. Сигурно се нехотично погрешили.

4ES

03.05.2017. 13:45

Mislim da je jedino Srbija platila ceh zbog Kosova. Za Evropu je to jedan neuspeli projekat i ništa više.

Кипераш

03.05.2017. 14:27

@4ES - За сада само Србија, плаћа Цех и Хир, шиптарском дивљаштву на КиМ, али плаћаће и ЕУ, јер стиже им камата на главницу, коју су отели од Срба и поклонили Шиптарима, а камата је у виду Миграната, прерушених бораца ИД и њихових, бројних фамилија!

pravda

04.05.2017. 08:54

normalno je da Srbija ne moze da se odbrani od hitlerovskog nato okruzenja i da mira da udje u vojni savez sa Rusijom da Rusi izgrade vojne baze u Srbiji...i to ce biti glogov kolac za nato pakt.

TWIGGY-LOZNICA

04.05.2017. 14:03

IN MEDIAS RES....!!! ISKRENE ČESTITKE...!!!! S POŠTOVANJEM, POZDRAV !!! TWIGGY LOZNICA

komandant 1001

06.05.2017. 15:45

Tek kad Rusija u Srbiji postavi svoje vojne baze rešenje šiptarskog pitanja odpočinje, ovako drogirani divlji zapad sa EU podrepašima mogu da rade šta hoće po BiH, na Kim-u, Makedoniji i C.Gori a naročito u Srbiji !!