PLODNI kompozitor i renomirani muzički pedagog Vuk Kulenović preminuo je iznenada u 71. godini, 10. aprila u američkom gradu Bostonu, gde je godinama živeo i radio. Vuk je bio sin čuvenog pesnika Skendera Kulenovića, a Vukov sin Vladimir izgradio je karijeru u SAD gde je proglašavan jednim od najboljih dirigenata mlađe generacije.

Rođen u Sarajevu 1946, Kulenović je studirao klavir i kompoziciju na ljubljanskoj Akademiji kod Alojza Srebotnjaka, a docnije i u Beogradu kod Enrika Josifa, ali i u Štutgartu.

Pisao je kompozicije u minimalističkom stilu i pre no što je on bio imenovan, te popularizovan zahvaljujući autorima poput Filipa Glasa.

Juna 1992. Kulenović je organizovao protest umetnika i kompozitora protiv Miloševićevog režima, posle čega pada u nemilost vlasti. Potpomognut Fulbrajtovom stipendijom, sa suprugom i dva sina napušta zemlju i odlazi u SAD, gde je predavao kontrapunkt, orkestraciju i kompoziciju na više univerziteta, a od 2006. na prestižnom bostonskom Berkliju.

Sve vreme ostao je aktivan kao kompozitor, u čijim se delima osećaju različiti uticaji, uključujući i džez, tradicionalnu indijsku muziku, ali i muziku Balkana, rok... Njegov opus čini više od 300 dela za različite sastave, horske i vokalne kompozicije, balet, muzika za film i scenska muzika. Poslednjih meseci planirao je autorski koncert u Beogradu.